海水領域 SeaFishZone

查看: 5595|回復: 14
打印 上一主題 下一主題

RT缸白點 [複製鏈接]

論壇元老

樓主
想請問一下各位ching,RT缸中如有白點是否一定要清走所有魚E?可否落Pointex(5係5記得點串,石美人封面果隻)醫呢?tks! 小弟換缸果陣已經較到2缸溫差2至3度內,但3日後見魚有白點,現不知如何處理,tks

最佳新人 活躍會員 熱心會員 論壇元老

沙發
咩都唔洗做,,控制好水質白點自然會消失,另外可每日落少少easyneo
唔肯定有冇寸錯,,我玩rt一段時間,,起初半年只養到1條魚,,但入魚無數,,試過熟石灰及魚鋪rt缸白點藥,,完全唔得,,但之後發現rt缸內水質好也令白點消失,,而近來落左我講個隻藥,,發覺魚的狀態好左,,依家缸中大大小小有15條魚,,

板凳
師兄,借位一問,我的又是RT,2一3個月,又係只養到小丑x1,但係死了很多,大部份在主缸,真的不知問題在哪?可否指教?

最佳新人 活躍會員 熱心會員 論壇元老

地板
魚係點死?買野生定買人工定買人地養定?缸中水質如何?平日幾耐換一次水

Tks,Ching。之前買了2小丑,黃吊x1,藍吊x2,丹麥吊x1。除左1條藍吊在Q缸時白點死了,其他的都在主缸死。藍吊1日,黃吊1日,丹麥2星期。沒有呼吸急速。開缸2一3個月,16正方缸,背滴,綿,化氮,每日換一杯水,再補淡水。有加海水素。但剩下的小丑又大食健康窩。請指教!

論壇元老

hoihoi710 發表於 2013-3-31 19:02
咩都唔洗做,,控制好水質白點自然會消失,另外可每日落少少easyneo
唔肯定有冇寸錯,,我玩rt一段時間,, ...

明白,tks

論壇元老

ckht168 發表於 2013-4-7 03:51
每日換一杯水.........你有無Check下水質呀?

Ching, 上星期四先換缸,尋晚換左4份1水,上次出P0時第3日D白點消失,但尋晩換左水後D白點又現,冇test水

論壇元老

ckht168 發表於 2013-4-7 12:45
水溫改變,白點一定再出來.我之前做法是珊瑚缸清魚1-2月,白點虫長期沒有寄主,便會全死.而魚放醫生缸下藥醫.

ching,明白,tks

邊到可以買到!easyneo!thx!

海洋世界。不過RT缸有白點真係可以不理,水靚就會好!

論壇元老

Ching, 我換缸時因大意冇認真對溫所致,現缸24寸背滴開了約2星期,用廁水,生物石約10至15lbs,加約半磅既珊瑚骨(新),現魚有6條,甘耐換過2次水,每次換約5份1後或補水後總出現白點,過1,2曰放又冇事,所以想睇下有冇咩藥可落珊瑚缸E
想firm多次上述講果隻約是否可E白點落珊瑚缸用還是只是1隻補品,tks

RT白點已經中到冇晒感覺!

論壇元老

過路甲 發表於 2013-4-13 16:33
RT白點已經中到冇晒感覺!

甘你點樣入D新魚落去呀?Q完落去都會有白點wo

都係對水對溫,冇Q缸

論壇元老

甘都得