海水領域 SeaFishZone

查看: 3357|回復: 12
打印 上一主題 下一主題

請教買魚 [複製鏈接]

樓主
各位師兄,
請問如果見到魚舖個缸其中一條魚有爛鯕,咁係咪其他魚都唔洗睇、唔應該買?

最佳新人 論壇元老

沙發
魚店一般都想賣出魚以賺取利潤;  水質保養要錢支出......
購買新到魚可能是金科玉律的方法
黃波紋吊; 藍線兔; 狐狸; 北斗; 珠仙; 藍點吊;

論壇元老

一隻成日比人吹到啤啤聲嘅熊

最佳新人 活躍會員

板凳
咁要睇下魚鰭係因為打交而咬爛定細菌感染

最佳新人 論壇元老

地板
啤啤熊 發表於 2013-4-15 00:13
咁要睇下魚鰭係因為打交而咬爛定細菌感染

魚鰭因為打交而咬爛肯定不會細菌感染嗎?

論壇元老

最佳新人 活躍會員

打交咬爛, 只要條魚有狀態開口食嘢, 一星期內會好返. 細菌感染傷口會紅腫發炎, 買返黎仲要醫, 博唔過.

最佳新人 論壇元老

啤啤熊 發表於 2013-4-15 00:38
打交咬爛, 只要條魚有狀態開口食嘢, 一星期內會好返. 細菌感染傷口會紅腫發炎, 買返黎仲要醫, 博唔過 ...

你的意思是打交咬爛不會導致細菌感染傷口發炎?
一或是打交咬爛細菌感染傷口發炎一星期內一定會好返?

版主

初級新手水水熊

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 宣傳達人 灌水之王 優秀版主 論壇元老 開網功神

魚態,身形
魚精唔精令,身形冇損傷
簡魚基本功
返工冬眠放工失蹤善良熊

論壇元老

最佳新人 活躍會員

hkpeoppp 發表於 2013-4-15 00:55
你的意思是打交咬爛不會導致細菌感染傷口發炎?
一或是打交咬爛細菌感染傷口發炎一星期內一定會 ...

咬爛魚鰭冇傷及魚身就唔會有傷口, 好快生返。傷到魚身條魚會冇態,

雖然係到左3日嘅魚,但係有一條鯕係似發炎咁爛

論壇元老

最佳新人 活躍會員

咸魚仔 發表於 2013-4-15 23:04
雖然係到左3日嘅魚,但係有一條鯕係似發炎咁爛

你都見到發炎就忍下手,唔好買住,

咁如果係新魚返已經係咁,係咪成批魚都唔好買?

論壇元老

奇實係避無可避,眼不見不等於無問題,都係果句Q魚越長越好,間間魚鋪都有已上問題

論壇元老

最佳新人 活躍會員

實例: 我在樓上魚店睇中两條金眼吊B,一條爛鰭、一條爛到入肉。
但同缸約有五十條魚,見爛肉嘅縮埋一角,爛鰭嘅就四圍游好狀態,
觀察一會見冇異樣就買下,回家對溫後就筲箕西係主缸,笫二曰開口。
一星期後爛鰭生返晒,而家落缸後非常搶口,好健康。
所以買魚一定要睇狀態,小小損傷可以接受。以上全是個人意見