海水領域 SeaFishZone

查看: 11012|回復: 52
打印 上一主題 下一主題

人人都說硫酸銅傷身,今天小丑又下了一竇蛋 [複製鏈接]

最佳新人 活躍會員 熱心會員

樓主
今早發現養了六年半的美國斷紋小丑非常兇惡,猛追魚打,細看之下原來在缸背附近,和十文雞野生小丑結緣,下了一竇蛋,今回已是他們的第三次了,當然不曾察覺的都不算數.
IMG_1866e.jpg IMG_1870e.jpg

沙發
Ching,玩埋繁殖啦!!

板凳
恭喜呀我果兩條衰野對左1年蛋都冇粒

地板
唐2010 發表於 2013-4-19 09:03
Ching,玩埋繁殖啦!!

幾次D蛋都保唔住,點玩繁殖呀! 技術還差很遠呢.

alantml 發表於 2013-4-19 09:03
恭喜呀我果兩條衰野對左1年蛋都冇粒

成日聽人講生開就生,可能你的一對,尚未是時候呢! 我現時魚缸內只有他們兩條小丑,所以容易走埋一齊,斷紋六歲半,和野生的三歲多,在小丑魚世界裡,可能都是成年,有愛情結晶會較為容易.

peterleung 發表於 2013-4-19 09:09
幾次D蛋都保唔住,點玩繁殖呀! 技術還差很遠呢.

D蛋比其它魚食左?

唐2010 發表於 2013-4-19 09:26
D蛋比其它魚食左?

D蛋成熟會四處漂流,變成浮游生物,給小魚作為糧食補品,就是他們的父母也會吃埋一份.因為竇蛋生系缸背130度彎角,想不到辦法為佢地做保護.

事實上週初因為粉吊給打傷,為怕細菌感染,才下了兩天硫酸銅,呢頭見到粉吊快要復原,果頭兩野小丑攪野下了一竇蛋,為有盡下人力,給小生命造個保護網,是生是死要看佢地造化.

版主

初級新手水水熊

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 宣傳達人 灌水之王 優秀版主 論壇元老 開網功神

可以用軟喉吸出黎,分開養
返工冬眠放工失蹤善良熊

食銅都仲要。。。。。
30fot
http://snaap.netvigator.com/album/servlet/main?act=web3_slideshow&parentid=1024841553

Teddy 發表於 2013-4-19 11:05
可以用軟喉吸出黎,分開養

這個提議很不錯,等我找齊工具試試看.

Hay0111 發表於 2013-4-19 11:44
食銅都仲要。。。。。

其實在這個環節上,我都攪不清楚,摸不著頭腦,美國斷紋小丑打從2007年2月至今六年多,平均每月吃一劑硫酸銅,無一百也有八十劑的了,想不到沒有破壞它的生殖能力,居然然可以攪出一堆蘇州屎來,奇哉怪也.

peterleung 發表於 2013-4-19 11:47
其實在這個環節上,我都攪不清楚,摸不著頭腦,美國斷紋小丑打從2007年2月至今六年多,平均每月吃一劑硫酸銅, ...

PETER CHING用開邊隻硫酸銅@@等我都買返支睇下門口
30fot
http://snaap.netvigator.com/album/servlet/main?act=web3_slideshow&parentid=1024841553

Hay0111 發表於 2013-4-19 11:55
PETER CHING用開邊隻硫酸銅@@等我都買返支睇下門口

我系化工原料行買,十文一包,約50/60克,加上十文檸檬酸,造成混合劑,會令銅在水中較為穩定,一路以來沒真真正正的教人用銅,只不過系叫人不要怕銅.

peterleung 發表於 2013-4-19 12:07
我系化工原料行買,十文一包,約50/60克,加上十文檸檬酸,造成混合劑,會令銅在水中較為穩定,一路以來沒真真正 ...

CHING白點都係用佢?
30fot

我都想有咁既一日

論壇元老

peter兄, 0係個綱底打d細氣入去好似易"fu"d...
買魚買上癮..

Hay0111 發表於 2013-4-19 12:19
CHING白點都係用佢?

我手上剩系得佢,所以只好用佢,好多年都無買過其他藥喇.

Cassie 發表於 2013-4-19 12:31
我都想有咁既一日

只要投契,媲有對上眼的一天,等下喇!