海水領域 SeaFishZone

查看: 5237|回復: 15
打印 上一主題 下一主題

又係細白點 [複製鏈接]

論壇元老

樓主

大約早三星期前買左條5"馬代帝,落Q缸後翌日已經開口搶口,
但過多幾日發現有幾點細白點,於是就落藍十字銅啦。

問題黎啦,由銅濃度0.3-0.5到現在已經第十六日,白點無少到,
反而越來越多,近兩朝早開燈見到全身都有,約莫有幾十點。
一直都有check住銅度數keep係0.5左右,但同缸的火箭吊一直都無事。

師兄們,我還有甚麼可以做呢
慶幸係都仲食得疴得,不過態就冇之前咁好啦。

Q缸 : 18" 背滴,NAC QQ,約 2-3L Sera 環

沙發
師兄用咩tester

活躍會員 論壇元老

板凳
同缸火箭吊無事,皇帝就越來越多,唔係好合理

最佳新人 論壇元老

地板
白點臨死前係會越會越多..
過多幾日就會死晒係水

當然係測得準啦

論壇元老

Calmie 發表於 2013-4-23 11:26
師兄用咩tester

Sera CU tester

論壇元老

garykwok 發表於 2013-4-23 11:35
同缸火箭吊無事,皇帝就越來越多,唔係好合理

就係咁先奇囉, 所以上黎請教D師兄.

論壇元老

LebornJames 發表於 2013-4-23 11:53
白點臨死前係會越會越多..
過多幾日就會死晒係水

咁係咪keep住現況, 唔換水直至完全無哂點?

論壇元老

pc39dkk 發表於 2013-4-23 12:10

係!...
買魚買上癮..

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 灌水之王 論壇元老

好小何會咁。。。
[URL=http://s974.photobucket.com/user/wingk960/

最佳新人 論壇元老

yes
但你要sure你而家有0.05呢個水平.
正常白點會死

最佳新人 論壇元老

yes
但你要sure你而家有0.05呢個水平.
正常白點會死

pc39dkk 發表於 2013-4-23 12:01
Sera CU tester

我都有sera tester,但感覺佢唔太準,依家用緊salifert CU tester,試過用8滴落10L水,剛好0.5ppm劑量,色版都係0.5ppm. 用後兩日內KO眼見嘅白點,keep 14日,不過沙石環都吸得好勁,要慢慢加到0.5,如第一次下,可能要用3-4倍量(當然唔好一次用幾倍啦),祝早日康復,用嘅時候加氣石感覺安全d.

論壇元老

收到, 唔該哂咁多位師兄.
可能今晚要出魚街買另一隻測銅, 有冇邊隻好介紹 ?

活躍會員 論壇元老

有無高清相睇呀

論壇元老

garykwok 發表於 2013-4-23 23:10
有無高清相睇呀

無呀, 無靚相機.
晚上見得番幾點及小小白印, 剛用兩隻tester試過都係0.1-0.3到 (Sera & Salifert),
好無換一半水...洗下缸, 重新再做銅既療程 ? 太耐冇換水怕水質變差收埋口呀.

活躍會員 論壇元老

pc39dkk 發表於 2013-4-23 23:59
無呀, 無靚相機.
晚上見得番幾點及小小白印, 剛用兩隻tester試過都係0.1-0.3到 (Sera & Salif ...

FOT 唔換水菌重