海水領域 SeaFishZone

查看: 15240|回復: 56
打印 上一主題 下一主題

珊瑚退色與啡化 [複製鏈接]

論壇元老

樓主

個缸d珊瑚係就係養到,但好多都比剛入缸時差左

豬腰變啡,瓦片勁啡
短鬚密花皮革 d色無咁靚
非皮花仔部份變透透地

會係 燈光問題?
我只係用 LED 投射燈 10w 白x2 藍x2

管理員

我係新手

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 宣傳達人 灌水之王 突出貢獻 優秀版主 榮譽管理 論壇元老 開網功神

沙發
LED 投射燈 10w 白x2 藍x2曬啡左
我屋企隔離有粒山咁大既鑽石可唔可以唔做野有糧出呀www.facebook.com/groups/999926450065064/

超級版主

笑看風雲過;開心快活人

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 宣傳達人 灌水之王 優秀版主 論壇元老 開網功神

板凳
你每日開燈幾耐?

版主

馬記廁所友

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 灌水之王 論壇元老

地板
共生藻過量
珊美,火炎仙,虎紋仙,虎皮仙,公子小丑,金錢麒麟,藍吊,黃三角吊,藍吊,金背狐,粉公,橙尾魔

論壇元老

肥嘟嘟河馬仔 發表於 2013-4-25 22:52
LED 投射燈 10w 白x2 藍x2曬啡左

即係太強?
講清楚d好喎

論壇元老

1398killer 發表於 2013-4-26 08:32
你每日開燈幾耐?

藍燈就 12~ 白燈就8
overlap

論壇元老

vsvs 發表於 2013-4-26 09:42
共生藻過量

有d咁既野,過量會對珊瑚健康有影響嗎

超級版主

笑看風雲過;開心快活人

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 宣傳達人 灌水之王 優秀版主 論壇元老 開網功神

試下 8-10個鐘!

版主

馬記廁所友

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 灌水之王 論壇元老

dicky826 發表於 2013-4-26 11:27
有d咁既野,過量會對珊瑚健康有影響嗎

生長過量咪變啡色,
珊美,火炎仙,虎紋仙,虎皮仙,公子小丑,金錢麒麟,藍吊,黃三角吊,藍吊,金背狐,粉公,橙尾魔

管理員

我係新手

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 宣傳達人 灌水之王 突出貢獻 優秀版主 榮譽管理 論壇元老 開網功神

光線太集中
我屋企隔離有粒山咁大既鑽石可唔可以唔做野有糧出呀www.facebook.com/groups/999926450065064/

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 論壇元老

sps啡通常唔夠光, no3 po4 高
皮,我就無經驗
網店
www.zoabarn.com
facebook
https://www.facebook.com/pages/Zoa-Barn/641500312549808?ref=hl

論壇元老

Yo~大家睇下,啡過咖啡

dicky826 發表於 2013-4-28 23:38
Yo~大家睇下,啡過咖啡

10w led 會令珊瑚開得超大又啡,真係成舊屎咁,我就試過用藍色透明file剪一塊仔出黎,可以用電線膠布封四邊,珊瑚會開得順眼d。
你可以睇下有膠片同無膠片照在水面有咩唔同,無膠片係直射,有膠片變左散射。
另外led 10w 真係好很熱,我原本有三個,第一個4個月命,第二個半年命,第三個用來做ats燈,效果唔錯,但琴日都死埋,三個都係狂閃,而唔係燒。覺得比較適合戶外用。
最後都係用返t5Ho。視覺舒服好多,而且真係無咁熱。。。。
建議這燈只好用來做ats燈或輔助,做水影一個就夠了

論壇元老

我個隻 投射燈 ,又唔覺熱~~ 都用左差唔多1年 lu~

狂閃係隻牛有問題,

咁橋呀,我尋日都專登去買左膠file 去試下 減弱d 光

dicky826 發表於 2013-5-13 12:19
我個隻 投射燈 ,又唔覺熱~~ 都用左差唔多1年 lu~

狂閃係隻牛有問題,

會唔會係太熱D牛出問題??可能唔同廠出,質素問題....
你咁講,係咪即係話我地有緣,哈哈~
試完感覺點??

論壇元老

同你梗係有緣啦~~~見過面交收過~都算有緣

無咁光,有d唔慣... 睇 珊瑚遲d會唔會無咁啡。

但問過水x世x 就話唔會淡架喇...佢唔淡,我心都淡

dicky826 發表於 2013-5-13 16:14
同你梗係有緣啦~~~見過面交收過~都算有緣

無咁光,有d唔慣... 睇 珊瑚遲d會唔會無咁啡。

話時話,你幾時轉左RT?
講淡我仲淡,上次成枝酒精跌入反缸後,唔想玩,個60"缸都搬走埋,轉玩水草36"套缸..
不過唔成功...原來好難玩................!!
後來又比朋友道我玩RT....但老虎唔比再換缸...唯有套缸上ATS...
跟住新年返鄉下跳大制....又反多次....真係黑仔逹上身....
依家個缸空空如也...老虎唔比買魚

你有無煲豆??我仲有1/4包豆,如果你要比你

論壇元老

仲有大把豆未用

我無轉RT.. 係開多個者

水草缸 我覺得仲難過玩珊瑚。好多唔同既澡類,又Co2又盛。

反而近排開既 NPT 就好好地,呢個停電都唔怕

最佳新人 論壇元老

dicky826 發表於 2013-5-14 09:46
仲有大把豆未用

我無轉RT.. 係開多個者

個水草缸好正~ 舊木

珊瑚變啡可能同支燈既波長有關. 藍光可能會好d. 白/黃光會易啡.