請選擇 進入手機版 | 繼續訪問電腦版

海水領域 SeaFishZone

查看: 12396|回復: 30

角顏色問題 [複製鏈接]

請問d角會唔會因唔同環境,營養變色?定係只會keep住一隻色?

最佳新人 論壇元老

睇品種, 大部份係唔同環境都會有唔同的顏色表現

大部分人養唔掂變左啡色

最佳新人 活躍會員 熱心會員 論壇元老

like

最佳新人 熱心會員 論壇元老

以下只是個人養角珊瑚些少經驗分享:

角珊瑚當中有蟲黃藻,如果缸中有太多no3/PO4,加上光照,佢地會在生得很多在珊瑚體內,故表面看來是較為深色或較啡,但為何大海裡的角珊瑚咁靘咁多不同顏色,因為太陽光有UV(紫外線),UV是會令珊瑚體內的蟲黃藻減少,同時亦會使角珊瑚外面的表皮受傷,這時角珊瑚就會自我保護產生不同顏色去保護自己,所以海中的角珊瑚是較為多色和美麗,如果要做到這樣,我們的珊瑚缸可以怎樣令角珊瑚顏色更多,以前沒有LED T5HO 只有鹵素燈(當中有很多UV),加上少餵食,盡量保持NO3低水平,故真的會養得較美麗,現在已經不同以前,有行石又有行豆豆,當中要保持NO3/PO4在低水平已較為容易,而雖然蟲黃藻在角珊瑚是少了,但這些養飼方式中,都有很多保品給予角珊瑚享用,故食物方面已不是問題,而怎樣令角珊瑚更加美麗,可能就要在光照中加上UV了,我相信一定會有幫助,鹵素燈係最多UV,其次可能係T5HO,LED放面,本人不太熟悉,不作評論,最後,本人意見可能有錯,有魚友會漂角,令佢會出更多顏色,其實都是使角珊瑚外面的表皮受傷,令角珊瑚用自我保護機制產生不同顏色去保護自己,故會生長得更美麗
只要用心,多些觀察,一定會養到一缸美麗的珊瑚

最佳新人

管理員

我係新手

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 宣傳達人 灌水之王 突出貢獻 優秀版主 榮譽管理 論壇元老 開網功神

我屋企隔離有粒山咁大既鑽石可唔可以唔做野有糧出呀www.facebook.com/groups/999926450065064/

最佳新人 論壇元老

r199818 發表於 2013-6-12 15:58
以下只是個人養角珊瑚些少經驗分享:

角珊瑚當中有蟲黃藻,如果缸中有太多no3/PO4,加上光照,佢地會在生得很 ...

未必關UV事, 玩老仔好多都要加塊玻璃格晒 D UV架... 以前D玩家用老仔玩到D角燒, 多數第一件事就叫佢加塊玻璃格UV....

一塊透明玻璃真係可以格晒d UV

r199818 發表於 2013-6-13 17:31

最佳新人 論壇元老

r199818 發表於 2013-6-13 17:31

不是普通玻璃, 台灣果邊好似叫強化玻璃.

哦,明白,咁師兄咁我又想知現在D 175w 250w 同 400w 鹵膽有無隔到UV呢,見有人用,無玻璃隔,咪照死晒d角

管理員

我係新手

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 宣傳達人 灌水之王 突出貢獻 優秀版主 榮譽管理 論壇元老 開網功神

我知就無隔到UV,鹵素膽下面我都加左塊玻璃,不過唔係用黎隔UV,係驚D水花射到個膽會爆

補充:我件係普通玻璃,無經過水平鋼化
我屋企隔離有粒山咁大既鑽石可唔可以唔做野有糧出呀www.facebook.com/groups/999926450065064/

199818你就唔好啦。。用硇仔用左 十幾年都唔知玻璃隔uv

要好好反醒下

河管 你殺左幾多珊瑚?! 唔用玻璃?! 兇手吖!!!

最佳新人 論壇元老

r199818 發表於 2013-6-13 22:44
哦,明白,咁師兄咁我又想知現在D 175w 250w 同 400w 鹵膽有無隔到UV呢,見有人用,無玻璃隔,咪照死晒d角

本身老仔燈膽會有檔 UV coating, 但有時有D燈泡質量差/用得太耐... 會滯露大量UV.

用緊老仔但個缸無啦啦出問題, 可以參考下, 外國用老仔 d 魚友有d會直接加野檔 UV 以防萬一.

各位不喜勿插, 唔信可以查查RC同PH8.4, 記憶中好似早幾個月先有人出左呢個問題. 本人只是分享一下... 謝謝

咁如果唔關那些uv問題,點解d角都係唔出色,你又分享下你的心得,係咪一定要行石行豆先養倒靘色sps,唔行就唔得

擋uv系因為太強,但唔會100% 無uv,珊瑚出色關唔關uv事,好肯定講句。。真系關羅

珊瑚本身唔中意uv,所以會製造色素去保護自己嘛,好老實 我都系體資料體炸

網上資料好多,體多d 知道多d,交流交流

http://saltaquarium.about.com/od/coralcare/a/whycoralschange.htm

好多野 系rc ph8.4 系無ga

UV LightCorals are very sensitive to UV-A & UV-B light, which can destroy their DNA and RNA. Corals produce colored pigments (blue, purple, pink) in their zooxanthellae cells for protection from the UV light.In nature, UV rays are filtered out by ocean water. The deeper the water, the more UV rays are filtered out of the spectrum. Since corals produce these colorful pigments as a protection from the UV rays striking them, shallow water corals have more colors: More UV, more color; Less UV, less color.MH lights are high in UV light, which is why they are best used over glass aquarium canopies, which filter out most of the harmful UV light rays.

管理員

我係新手

chihim 發表於 2013-6-14 03:16
199818你就唔好啦。。用硇仔用左 十幾年都唔知玻璃隔uv

要好好反醒下

邊個無死過珊瑚,其實係UVA定UVB

最佳新人 論壇元老

玩SPS我自己覺得係分派別的. 分KZ 淡色/粉色系, 同傳統厚色柏林系.
一個係超低營養, 一個係相對上無咁低營養.
KZ成缸超淡色就靚, 但單支黎睇, 太淡色會無左厚色好多DETAILS

穩定KEEP好KH,CA,MG係最基本, 其次先係營養, 低營養有低營養玩法. 厚色有厚色O既玩法. 咩系統並唔係太重要. 最要O既係知自己個缸去到幾低營養.

要迫出色, 光係首要一環. 傳統上用 400W 老仔, T5HO 玩到靚色但無容置疑的. 但係咪真係 UV 問題, 我話未必, 唔係話一定唔關UV事.
1. 事關用老仔用強化玻璃格UV黎玩一樣無問題.
2. 大家都知道 400nm~500nm 都屬於高能量光. 已能激發珊瑚保護機制.(所謂出色)
3. 大家所講的UV, 都是指UVA 315nm~400nm. 已經能使生物受傷. 所以就算係DIY LED, 都不太建議加入400nm以下的.

跟據外國研究, 連續的400nm~500nm波長的光能促進大部份珊瑚顯色及生長, 亦係最重要一環. 所以我DIY LED 的比例係RB:B:W 3:2:2. 增強一點藍, 找不到420nm的LED. 所以無加到. 但效果都不錯.