海水領域 SeaFishZone

查看: 63370|回復: 284
打印 上一主題 下一主題

在大陸整俾外家的RT 缸 (一星期更新一次) [複製鏈接]

最佳新人 活躍會員 熱心會員 灌水之王 優秀版主 論壇元老

樓主

見成日去老婆家太無所事事, 決定在外母家開一個RT缸俾佢撚下, 自己又有D野玩下!
設備全來自深圳魚街,價錢均為人仔

WEEK ONE (3 月17 日)

買缸/櫃, 做苦力

砌野

整喉及SET野

缸連櫃價值 $1200

因為要自己做苦力, 其他野唔買住, 第一天咁就完成!  

監督員

清道夫

最佳新人 活躍會員 熱心會員 灌水之王 優秀版主 論壇元老 開網功神

沙發
期待
塵歸塵,土歸土,垃圾歸垃圾堆,廢物送去堆田區

板凳
陸判 發表於 2012-3-26 17:18
期待

多謝收看, 明天再續 WEEK TWO

(不過先旨講明, 走平價路線, 示範下深圳買野整套野O既價錢同質量,
供魚友參考下而已, 要睇精品就要去其他 POST 了~)

{:6_206:}

監督員

清道夫

最佳新人 活躍會員 熱心會員 灌水之王 優秀版主 論壇元老 開網功神

地板
Professor 發表於 2012-3-26 17:22
多謝收看, 明天再續 WEEK TWO  

(不過先旨講明, 先走平價路線, 示範下深圳買野整套野O既價錢 ...

小弟最支持平野
塵歸塵,土歸土,垃圾歸垃圾堆,廢物送去堆田區

最佳新人 活躍會員

師兄我都係用呢款...1200 好抵用...不過落水好嘈

Harlequin Bass; Flame Hawkfish; Black & White Ocellaris Clownfish; Fiji Blue Devil Damselfish; Auripinnis Damselfish; Blackmouth Bicolor Chromis; Jansen Saddle Wrasse; last but not least Clown Hawkfish

好像海洋門口果個缸?

超級版主

笑看風雲過;開心快活人

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 宣傳達人 灌水之王 優秀版主 論壇元老 開網功神

大陸, 百安居, 好似有成SET 買~

wow333 發表於 2012-3-26 17:36
師兄我都係用呢款...1200 好抵用...不過落水好嘈

有冇跟一個啞架叻圓片給你放進落水位?

eddie330 發表於 2012-3-26 17:37
C HING個缸幾大??

長46 高43 闊38cm

harryluk 發表於 2012-3-26 17:55
好像海洋門口果個缸?

係,海洋跟多燈一set,泵一舊,HK$2800, 不過過櫃手工靚d d

1398killer 發表於 2012-3-26 18:06
大陸, 百安居, 好似有成SET 買~

我都是整套買,百安居就唔識囉,我都是'就腳'而已

請問整套有沒有大DD Size買?
海洋我就問過得一個Size !

論壇元老

越養越大缸

最佳新人 活躍會員

主缸 44''x17'x24''(見水20'')
沙缸33''x13''x20''

harryluk 發表於 2012-3-26 22:04
請問整套有沒有大DD Size買?
海洋我就問過得一個Size !

沒有了,我睇同海洋同一間廠,一模一樣,就是個櫃有分別而已

超級版主

永久禁言

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 宣傳達人 灌水之王 論壇元老 開網功神

元朗榮達水族都有這套野!我睇到都幾正下 不過唔知幾錢1 set

我都成日同龍濤買珊瑚
最近水 西沙好正

hihihi1818118 發表於 2012-3-27 00:21
我都成日同龍濤買珊瑚
最近水 西沙好正

龍濤0向邊0架?

ice28720 發表於 2012-3-27 00:11
元朗榮達水族都有這套野!我睇到都幾正下  不過唔知幾錢1 set

係就八下嘛!我在深圳都冇講價便買,可能笨左架!玩下手香港買差不多都未定!好似海洋咁丫佢個櫃靚d,包LED燈一盞,計計埋埋可能都是爭唔幾咋

Professor 發表於 2012-3-27 01:19
龍濤0向邊0架?

沃爾瑪中間 有Sps 示範缸果間

hihihi1818118 發表於 2012-3-27 01:26
沃爾瑪中間 有Sps 示範缸果間

邊間(區)0既 wal-mart? 我去咁多間只見有賣海鮮0既魚缸咋 (如黃背嶺,嘉里中心)