海水領域 SeaFishZone

查看: 6632|回復: 21
打印 上一主題 下一主題

加州蝶1問 [複製鏈接]

最佳新人 活躍會員 熱心會員

樓主
想問下D加州蝶易唔易養,會唔會好難開口?魚街2寸一3寸價錢大約幾多?thx

最佳新人 活躍會員 熱心會員 論壇元老

沙發
如果條魚貴過西非蝶,我覺得就好肉赤了。

論壇元老

一隻成日比人吹到啤啤聲嘅熊

最佳新人 活躍會員

板凳
肥強$陀背佬。佢D靚開$450

論壇元老

最佳新人 活躍會員

地板
之前

論壇元老

最佳新人 活躍會員

啱啱行過,見有條三寸樓下幾靚仔,肥强唔喺度,有買襯手

最佳新人 活躍會員 熱心會員

果條中午去睇,想買,所以係度問下易唔易養先訣定、但都無人答

論壇元老

最佳新人 活躍會員

云海 發表於 2013-5-16 20:05
果條中午去睇,想買,所以係度問下易唔易養先訣定、但都無人答

我好想答你,糧尾冇錢買

加州蝶甘細條貴左D!!!

論壇元老

最佳新人 活躍會員

試吓糧頭返吖, 唔好比我見到

請問肥強係?

最佳新人 突出貢獻

個人覺加洲蝶略近長咀檸檬般, 易養否則看環境及技術.
看欄中有多少能長養便可略知了
主缸有:06年:小丑x3(01 Feb); 澳洲金間(15 Mar); 天皇仙(15 Jul); 人字, 藍燕(29Jul); 深水蝶(05Dec).
聖圈帝(27Jan 07).  08年:太陽蝶(16May);  金蝶(23 Oct).  09年:橙網,月光(05 May), 雞心(15 May), 無尾圈(01 Jun).10年:珊瑚蝶, 雪花蝶 (20 Apr); 四環蝶(04 Aug);斜虎紋蝶 (01 Oct).11年: 火燄仙 x4 (24 Feb), 珊瑚美人(15 Mar),南非寶石(3 Jul);  藍燕公(02 Aug); 澳洲仙B(05 Aug)細缸仔有: 麒麟仙(05Oct 07)半月仙(05 Sep 08) 金頭仙(05 Oct 08)虎皮仙(05 Dec08);澳洲金間(19 Aug 09);白面蝶(26 Feb 11);藍印(02 JUl 2011),三間蝶

論壇元老

最佳新人 活躍會員

Zeta 發表於 2013-5-18 08:03
請問肥強係?

海腳

啤啤熊 發表於 2013-5-18 11:13
海腳

I see
thx師兄

eddie330 發表於 2013-5-18 18:03
我仲以為好似西非碟咁

搏下啦,呢種魚都屬於深水魚,開口應該幾易,有冷水機應該無事。我雖然未養過,但D鬼佬論壇裡有提過養系珊瑚缸裡唔難養,至少我覺得距比雪花,四眼這些美國同胞易咯。

上星期三係海國買左條約6cm既, 因為美國魚加未開袋, 聽老板講無Q直入有水冷既18吋主缸西起
本身好瘦, 返黎第二日開始試餵
佢好好食欲, 成日周圍望搵野食
但係粒糧, 片糧, 冰豐年蝦, 冰紅虫, 冰毛蝦, 全部試食噴返d碎出黎就唔再理, 冰紅虫好d食左幾條跟住都係唔理
最後要出動活豐年蝦先搶, 死左既豐年蝦就一時時食一時唔食

而家驚緊淨係食活豐年蝦唔夠營養, 又驚轉唔到糧
而且我缸細本身target約4cm既, 諗緊好唔好養返肥放左佢

不過都真係幾強健, 返黎個肚扁到咩咁, 呼吸有d急, 好快第二三日呼吸已經正常
不過都幾咀刁, 明明好健康不過肚餓想食野, 咩都肯試不過試完係唔食就唔食

Zeta 發表於 2013-6-16 00:56
上星期三係海國買左條約6cm既, 因為美國魚加未開袋, 聽老板講無Q直入有水冷既18吋主缸西起
本身好瘦,  ...

有無試過蝦膠?另外師兄條魚買左幾錢?

論壇元老

Zeta 發表於 2013-6-16 00:56
本身好瘦,  ...

試下喂蜆肉連殼...應該會食!
買魚買上癮..

deter 發表於 2013-6-16 14:22
有無試過蝦膠?另外師兄條魚買左幾錢?

未呀

$5xx

頂佢個肺, 已經放左出黎, 仲係淨係肯食活豐年蝦同少量冰紅虫
又唔夠主動, 隊住佢黎餵都成日比小丑搶左
餵埋呢包活豐年蝦由佢自生自滅算數
死左就放Q缸條麻包蝶B入黎, 雖然好大機會食我d軟野