海水領域 SeaFishZone

查看: 8591|回復: 34
打印 上一主題 下一主題

樓主
各位師兄,想請教一下,用API的鈣測試劑,落完成支針筒的ca3都仲未,即刻試多一次,一樣。唔信邪,再試隔夜咸水,用reef crystals 的,一樣。即刻係高500。長期咁高有乜問題?須唔須要降?如要,有乜方法?我件皮革謝謝地,吾知事?請指教。

沙發
養軟體我用魚鹽,kh同ca都冇咁高。太高唔得!

最佳新人 活躍會員 熱心會員 論壇元老

板凳
試下用第2隻check,,鈣過500,,基本軟野會溶,,但不建議用魚鹽,,因為珊瑚鹽除左鈣外,會提供其他微量元素是魚鹽沒有,,而養軟野,,鈣keep 380-400就最好,,降既話,,你先睇下你既咸度,,越咸,,元素就越高,,其次,,好似上邊師兄所講,,暫時用住魚鹽,,到降後再轉回珊瑚鹽

地板
tks ching. 咁我而家用魚換水,該幾多先?因不同,是否直接就得?魚有乜牌子介紹?同埋又有乜其他牌子的ca測試介紹?

其實我仲想問下其他師兄有冇咁問題?我都係用普通珊瑚水,1.021-1.023,包上說ca400。定係有其他源頭?

版主

馬記廁所友

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 灌水之王 論壇元老

KH幾多?
理論上落sodium bicarbonate會結合水中鈣變做炭酸鈣,從而帶走鈣,但會製造CO2
Ca2+ + 2 HCO3- → CaCO3 + H2CO3
H2CO3 → H20 + CO2
珊美,火炎仙,虎紋仙,虎皮仙,公子小丑,金錢麒麟,藍吊,黃三角吊,藍吊,金背狐,粉公,橙尾魔

最佳新人 論壇元老

vsvs 發表於 2013-5-20 09:34
KH幾多?
理論上落sodium bicarbonate會結合水中鈣變做炭酸鈣,從而帶走鈣,但會製造CO2
Ca2+ + 2 HCO3- →  ...

agree x2

ca多左通常都係因為kh唔夠. 慢慢調升番kh, ca就會沉積番出黎, 水入面既ca就會降.

but!!! 係加任何野之前, 都建議用下其他牌子既test kit check下先. Salifert都唔錯. 因為如果係api個test kit出事, 咁...

ching, 你地真pro. 未check kh. 等我今晚買D tester 試下先。另外,又想問下,如果真是kh唔夠,可以調升?

版主

馬記廁所友

Muimui0311 發表於 2013-5-20 10:21
ching, 你地真pro. 未check kh. 等我今晚買D tester 試下先。另外,又想問下,如果真是kh唔夠,可以調升?

baking soda, 大型超市有售
唔好買錯baking powder!!
珊美,火炎仙,虎紋仙,虎皮仙,公子小丑,金錢麒麟,藍吊,黃三角吊,藍吊,金背狐,粉公,橙尾魔

?? 什麼來的?直接加落缸?+kh?

版主

馬記廁所友

Sodium bicarbonate 用作升KH
你去魚街買水族用升KH都可以,貴啲之嘛

其實會唔會鹽度高左呢?

鹽度如果系1.025 1.026 無加任何有鈣的補品,我相信無一種科學鹽 溝出來會系500+ 鈣的

我之前try 過 500+鈣 鎂 1600+ kh12

研究左好耐先發現原來鹽度太高。   已經去到1.030

我是1.022-1.023

Muimui0311 發表於 2013-5-20 12:43
我是1.022-1.023

用光學!?浮針??
用光學的話,新開出來體下
鈣系唔系甘高先,系的話 d 鹽有問題,or 你支光學有問題。。
針的話。。。最好用光學check check 用果種搖搖都系。。最好換光學體下

我用光學計,但得一支喎。D新買。reef crystals.

甘新開水出來 都系500+鈣??

如果唔系,就系上面兩位ching 講果d 問題了

rc 1.025 鹽度 正常系420-440 鈣。。唔會出現500+的,肯定系問題鹽。

你1.023 鹽度 鈣理論上系400者。

新水都係。api唔準?

Muimui0311 發表於 2013-5-20 14:54
新水都係。api唔準?

好有可能系唔準,or 你使用方法錯誤。。。

or d 鹽有問題。。
or 你支鹽度計有唔差。

一步一步排除 體下邊樣問題。

你支光學 check 之前有無用精漏水較好 系0 ga??

如果較好左 者系無問題,甘就要用其他tester check 下,如果都系500+

你d rc 鹽有問題。。要換先系,不過最好check 埋鎂體下系唔系正常份量

tks. 請問什麼是鎂?要check?