海水領域 SeaFishZone

查看: 4911|回復: 12
打印 上一主題 下一主題

醫白點用什麼牌子銅葯最有效 [複製鏈接]

樓主
請問大家會用什麼牌子銅葯去醫白點最有效?
我用了差不多2星期隻Cupramine都好似無勿好轉D白點,所以各位Ching 睇下有冇好介紹,還有轉銅葯有冇需要換水呢?

論壇元老

學師仔一名

最佳新人 活躍會員 熱心會員 灌水之王 論壇元老

沙發
我都係用呢隻
OK

板凳
要用得岩份量 0.3-0.5就ok 有冇買測銅 要測住 大高魚會頂唔順。仲有你個缸有冇沙石??有沙石會吸左,所以你都係買測銅劑啦

版主

珍惜生命,避免生靈塗炭

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 灌水之王 優秀版主 論壇元老

地板
如果劑量正確,4日內一定可以消除白點成蟲
多彩仙、畢加索小丑,藍吊、紫吊
Redsea Reefer 170
Deltec 1455
AI26HD
Teco TK 500

係唔係落得唔夠……

我個缸總水量300L. 佢個instruction 話每1mL per40L水,咁我應該落7.5mL,但係都好似無勿好轉。

我跟足份量落,但係今日我買了測銅 seachem multitest (copper)去測。都係睇唔到有銅成份,咁係咪代表要加多D銅入缸,直至睇到係和試紙顏色一樣0.3~0.4mg/L為止,咁個療程係咪先正式開始?

係呀,一定要測,啲銅成日唔見左,早晚都要睇,回落得好快

咁係每日加多D,唔好跟instruction, 定係一次過加到0.3~0.5mg/L

論壇元老

我全缸100L水連器材(沙,石,泵),我每次共落25ml,都唔知D藥去咗邊,我分幾次落,第一次5ml,幾個鐘再5ml,第二日check有0.2,加5ml,下午再加5ml,第二日check有0.3,不午再加0.5ml,再度0.3-0.4,就停手,再keep住日日度,等足7天,期內唔夠就加藥,
FOT 230L水滴漏,15日內換水1次後加海水素,有UV,每日1餐,假期2餐,每星期浸氨基酸,現有藍吊,黃吊,雞心,黑雪印,畢卡索,西澳藍面,西澳洲仙,法仙,天皇仙,軍佬,金刀,聖帝,加洲寶石,湯臣,東非紫月,西澳斑點木盒

Ok. Thanks!

沙石會吸左d銅...所以最好清缸醫

論壇元老

我醫白點都醫到麻木...我缸SIZE: 30X21X28 清缸加沙缸 , 每次中白點會落CUPRAMINE 15ML/次 X 4次 每隔12個鐘一次 共60ML   醫過唔記得幾多次了, 未試過白點死魚, 最多祗係有碟魚(可能因銅)收口而番大海...
買魚買上癮..