海水領域 SeaFishZone

查看: 13358|回復: 48
打印 上一主題 下一主題

水蒸發得太多有無方法???   [複製鏈接]

樓主

水蒸發得太多有無方法???
每天蒸發咗1.25升水,但缸得25L水,蒸發太多水驚水位低化氮打唔起
水冷是否唔會蒸發得太多?
如轉水冷應用海利什麼型號?(濾筒是Eheim 2215)
20130602_161813.jpg 20130602_161833.jpg 20130602_161846.jpg

沙發
最佳解決方法,換滴漏缸

板凳
kenboy 發表於 2013-6-2 17:15
最佳解決方法,換滴漏缸

滴漏缸唔會蒸發?

地板
會,但水量多很多及可轉用內置化痰,不怕蒸發太快打不起

論壇元老

kenboy 發表於 2013-6-2 17:15
最佳解決方法,換滴漏缸

我滴流缸都蒸發得好快,日日車淡水落去!!

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 灌水之王 論壇元老

我夜晚開冷氣.有時開埋風扇.24小時內要落5升淡水.我個樽有寫.好準.
[URL=http://s974.photobucket.com/user/wingk960/

最佳新人 論壇元老

有咩大問題, 我都日日加1.5-2公升水................
P.S. 你開咗風扇蒸水多一倍以上!!

咁細個缸蒸1 L 水應該幾大問題......鹽度應有影響.....

如果 FOT 應該可以唔用風扇............ OR 水冷吧....不過家人可能投訴出熱風...

lamk 發表於 2013-6-2 22:57
咁細個缸蒸1 L 水應該幾大問題......鹽度應有影響.....

如果 FOT 應該可以唔用風扇............ OR 水冷 ...

FOT 可以唔用風扇?温度高ok??

超級版主

永久禁言

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 宣傳達人 灌水之王 論壇元老 開網功神

二手區有人放 30L 電子水冷仔,如你用風扇吹水面,水分係蒸發得快好多的!

加水係惟一解決方法..我屋企每個缸都係要加水
海水型 - 活綠水 - 活輪蟲 (餵飼..各種珊瑚/生物 及 初生幼魚)
(平時可於大圍站交收)
高濃度活綠水..1公升$20.....高密度活輪蟲..1公升$20.....300目絲網(輪蟲過濾)..30x30cm $20
豐年蝦卵 50克封裝..$80

kenlikey 發表於 2013-6-2 23:14
FOT 可以唔用風扇?温度高ok??

以你現在小丑同火箭應該冇問題...
你個缸唔O係窗邊應該唔會熱死吧...@.@

黃嘴EN 發表於 2013-6-3 00:40
加水係惟一解決方法..我屋企每個缸都係要加水

因每天都蒸發了大約1.5-2CM高的水,驚水位低化氮打唔起?

論壇元老

一隻成日比人吹到啤啤聲嘅熊

最佳新人 活躍會員

得三條魚唔洗化氮都得啦

論壇元老

輕功水上飄

唔好意思,請問水面果紫色圈有咩作用?
新手學習中

lap912 發表於 2013-6-3 01:26
唔好意思,請問水面果紫色圈有咩作用?

落糧位置

啤啤熊 發表於 2013-6-3 01:15
得三條魚唔洗化氮都得啦

如養定咗會加多2-3條

版主

珍惜生命,避免生靈塗炭

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 灌水之王 優秀版主 論壇元老

你咁大把風扇對住,唔好話D水,就算係人都乾啦!
多彩仙、畢加索小丑,藍吊、紫吊
Redsea Reefer 170
Deltec 1455
AI26HD
Teco TK 500

論壇元老

輕功水上飄

kenlikey 發表於 2013-6-3 01:30
落糧位置

明白,但請問有咩作用?
新手學習中

lap912 發表於 2013-6-3 01:36