海水領域 SeaFishZone

查看: 5074|回復: 15
打印 上一主題 下一主題

新手開缸問題 [複製鏈接]

樓主
師兄們本人想開個 LPS 缸,有幾点想問問?先唔該各版大
1.約600L 水要幾多生物石?同想玩沙底要幾寸呢?(做景)
2.落水做 3分 落水泠 1寸2 落沙缸 11000 L 泵對不對?其實水泠用泵好還是用落水好?
3.SETUP 好後加沙加石加水後,要養水可否落蝦仔呢?因怕有白点,所以養水期不會落魚,要不要開燈?
4.化氮同豆豆養水期要不要開?ROWE 要否開呢?
5.ROWE 想用沙樽混,要点做?
6.燈,水泠,化氮,用邊隻好?
問題眞多請見

最佳新人 活躍會員 論壇元老

沙發
用我覺得用寄居蟹開缸好
我係細路仔 今年只有24歲

管理員

我係新手

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 宣傳達人 灌水之王 突出貢獻 優秀版主 榮譽管理 論壇元老 開網功神

板凳
1.約600L 水要幾多生物石?同想玩沙底要幾寸呢?(做景)石50-100磅睇你鍾意,玩嘜沙底厚定薄。
2.落水做 3分 落水泠 1寸2 落沙缸 11000 L 泵對不對?其實水泠用泵好還是用落水好?最好用泵推不過我無用
3.SETUP 好後加沙加石加水後,要養水可否落蝦仔呢?因怕有白点,所以養水期不會落魚,要不要開燈?要開燈
4.化氮同豆豆養水期要不要開?ROWE 要否開呢?比我會照開
5.ROWE 想用沙樽混,要点做?沙樽要加生物棉
6.燈,水泠,化氮,用邊隻好?要睇你有幾多彈藥喇
我屋企隔離有粒山咁大既鑽石可唔可以唔做野有糧出呀www.facebook.com/groups/999926450065064/

地板
肥嘟嘟河馬仔 發表於 2013-6-5 20:12
1.約600L 水要幾多生物石?同想玩沙底要幾寸呢?(做景)石50-100磅睇你鍾意,玩嘜沙底厚定薄。
2.落水做 3分 ...

最好平,靚,正

管理員

我係新手

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 宣傳達人 灌水之王 突出貢獻 優秀版主 榮譽管理 論壇元老 開網功神

ycte 發表於 2013-6-5 21:23
最好平,靚,正

我都想
我屋企隔離有粒山咁大既鑽石可唔可以唔做野有糧出呀www.facebook.com/groups/999926450065064/

最佳新人 活躍會員 熱心會員 論壇元老

如果50蚊可以買條雞心吊就好了

超級版主

永久禁言

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 宣傳達人 灌水之王 論壇元老 開網功神

玩沙底咪最平囉!

超級版主

笑看風雲過;開心快活人

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 宣傳達人 灌水之王 優秀版主 論壇元老 開網功神

1.約600L 水要幾多生物石?同想玩沙底要幾寸呢?(做景)
生物石估計大既用120~150lbs, 最好用支狀, 叉位多的做景, 平板儘少.
沙只裝飾, 1" 夠晒. 用粗粒/幼粒 (2:1).

2.落水做 3分 落水泠 1寸2 落沙缸 11000 L 泵對不對?其實水泠用泵好還是用落水好?
3分落水? 打錯尺寸??
水冷睇你用咩牌子, (平: 海利/teco, 貴: jbj) 方便d, 又唔想熱用分體.
水泵會有多少個出水咀? 多大??

3.SETUP 好後加沙加石加水後,要養水可否落蝦仔呢?因怕有白点,所以養水期不會落魚,要不要開燈?
唔好落蝦住, 行水期間用魚仔做先鋒,燈照正常時段開關.

4.化氮同豆豆養水期要不要開?ROWE 要否開呢?
全部都開.

5.ROWE 想用沙樽混,要点做?
用沙樽行rowa? 出水位加黑棉, 防流出已可以, 記住用細泵.

6.燈,水泠,化氮,用邊隻好?
燈: t5ho
skimmer: bm / h&h

用4"厚沙層得嗎?

有冇D LED有日夜光效果?

超級版主

笑看風雲過;開心快活人

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 宣傳達人 灌水之王 優秀版主 論壇元老 開網功神

ycte 發表於 2013-6-6 16:11
用4"厚沙層得嗎?

4" ..... 為何?!?!

超級版主

笑看風雲過;開心快活人

ycte 發表於 2013-6-6 16:13
有冇D LED有日夜光效果?

LED 要係好既, 都唔會太平,,,,,

超級版主

笑看風雲過;開心快活人

ycte 發表於 2013-6-6 16:17
化氮用http://www.pcstore.com.tw/deepblueaqua/M03395091.htm得嗎

個泵好雞!!

1398killer 發表於 2013-6-6 16:21
4" ..... 為何?!?!

養厭氧菌

1398killer 發表於 2013-6-6 16:23
個泵好雞!!

本身FOT用緊,想睇下夠唔夠用