海水領域 SeaFishZone

查看: 5488|回復: 14
打印 上一主題 下一主題

流晒口水-Maxspect Nano R420R [複製鏈接]

樓主
尋日個Fd打電話離話買左,對於我哩尐低級器材組別,當然唔會放過機會玩下尐高級野啦!

整套燈包裝好細,簡潔,打開見到支燈,第一個感覺係細、薄,質感好實在,外觀真係一絕!

難得有機會緊係要放上缸試下啦
我個缸大約40cm闊、55cm高
本身用梗某隻大陸牌LED (54W 8粒12000k白、10粒藍),已經用左將近一年,我覺得已經有光衰問題。

哩支燈係60W 16000k款,分兩channel調效光度輸出,簡單區分就係Ch1~白光、Ch2~藍光。

以上兩張相只用艾瘋影,只crop過,無加料,兩燈都是100%全開。
試燈第一個感覺係好紫紅色,味精十足,尐紫苔好假 。再睇多分鐘,第二個感覺好強烈...............好暈
可能睇慣自已套雞燈係無紫紅色,佢哩套尐紫紅色光影真係好強,好似disco咁閃下閃下,雖然尐珊瑚顯色係靚左好多,但一時三刻我真係頂佢唔住,有尐想嘔既感覺

另外就係光照範圍比較窄,我套雞燈由缸面到底,大概70%以上位置照到,而哩套燈可照既範圍,我覺得就主要係正中生物石既範圍而以,缸頂範圍基本上係無光到。缸頂左手面西起果尐水藻好明顯係完全睇唔到,就算現場由上而下望,基本上係睇唔清。哩套燈本身有三個高度,現在係最底既高度,我相信如果升到最高,照射範圍會好好多,光影既強度亦會柔和少少。

散熱好似完全無問題,開左大約一粒鐘,主燈卅火牛用手模,可以話完全感覺唔到有熱,最多都係微暖。
總結,有銀兩一定買,正所謂唔打得都睇得,最多DIY多兩粒白燈照缸頂

純粹目視對比,個人主觀感覺

版主

馬記廁所友

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 灌水之王 論壇元老

沙發
珊美,火炎仙,虎紋仙,虎皮仙,公子小丑,金錢麒麟,藍吊,黃三角吊,藍吊,金背狐,粉公,橙尾魔

最佳新人 活躍會員 熱心會員 論壇元老

板凳
第一張順眼d

論壇元老

地板
請問幾錢? 係邊買?

論壇元老

好野!
TIga

我就係佢講嘅所謂Fb.......
買咗$1970

樓上果位老襯

真的嗎!?
不過最緊要自己鍾意,冇所謂啦........

我有諗過換呢隻, 不過睇黎我個45cm 闊 x 30 cm 高 佢既光照範圍唔多啱
個timer/controller係咪內置架?

超級版主

永久禁言

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 宣傳達人 灌水之王 論壇元老 開網功神

Zeta 發表於 2013-6-10 00:08
我有諗過換呢隻, 不過睇黎我個45cm 闊 x 30 cm 高 佢既光照範圍唔多啱
個timer/controller係咪內置架 ...

30cm高? 好淺喎。咁既高度我估真係只照到中間位
除非你有方法放高D,但放太高又漏光,殘住對眼
佢個controller係內置既,只係一個旋紐button,可控制Ch A & B調光強弱、時控、日出日落etc.,非常方便!

咁想問師兄如果依枝同zetlight zp 3600
邊隻好啲呢?

咁想問如果同zetlight zp3600
邊隻好啲呢?
因我想揀其中—枝!

monkey9981 發表於 2013-6-11 12:47
咁想問如果同zetlight zp3600
邊隻好啲呢?
因我想揀其中—枝!

對唔住啊ching, 我諗我答唔你,因為我未試過你講果支燈

Thx