海水領域 SeaFishZone

查看: 3599|回復: 7
打印 上一主題 下一主題

~~~純分享 地鋪之SETUP(有圖) PART 1~~~ [複製鏈接]

樓主

IMG-20130530-WA0002.jpg IMG-20130530-WA0001.jpg 圖二
~~~純分享 地鋪之SETUP(有圖) PART 1~~~

個案一) 藍色招牌出品

錯處一):: 整套魚缸是訂做的,但為何沙缸上水會在右面呢??(圖一)
原因:: 設計錯誤,理應遷就上水泵能夠直出主缸。減少上水泵楊程,盡量用到最大效能,相反,落水唔太重要。

錯處二):: 落水槽落水問題,令到主缸落水時大量扯水,超級嘈(魚友大忌)!
原因:: 設計錯誤,牙疏位唔夠,令落水像瀑布一樣沖擊,令到魚友 T 開落水喉(圖二)。

錯處三):: 整個沙缸全部行面水,頭倉亦太細,放唔到化氮 (如用3D繪圖已經可以避免)。
原因:: 我都唔知點解釋,唯一能解釋就係唔識養魚setting/setup。

PS:: 魚友亦投訴大陸閘制微調唔到,超級實好難扭動!!

另外仲有兩單不同地鋪之SETUP和訂缸,有時間再分享...THX!!

一樓海域 電話:9707 7919 呀鬼...  
頴賢傢具暨水族設計公司 免費上門繪劃電腦立體圖
新址 : 大角咀 合桃街二號 福星工業大廈 11樓c7室 13:00至20:00營業

超級版主

笑看風雲過;開心快活人

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 宣傳達人 灌水之王 優秀版主 論壇元老 開網功神

沙發
不錯的實際分享經驗!

板凳
主要係唔想有心玩咸水既魚友/新手貪平中招!
一樓海域 電話:9707 7919 呀鬼...  
頴賢傢具暨水族設計公司 免費上門繪劃電腦立體圖
新址 : 大角咀 合桃街二號 福星工業大廈 11樓c7室 13:00至20:00營業

超級版主

永久禁言

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 宣傳達人 灌水之王 論壇元老 開網功神

地板
轉日本仔閘制啦!超順暢

最佳新人 論壇元老

好好的分享, 魚友們學嘢啦! 以免做錯魚缸影響大.......

最佳新人

真係伏到我都唔知可以講咩好……

都唔算太面過水!!落水加棉兜應該好D!不過左右調轉就真係

最佳新人 活躍會員 熱心會員 論壇元老

又學了很多