海水領域 SeaFishZone

查看: 6899|回復: 12
打印 上一主題 下一主題

青魔一問 [複製鏈接]

樓主
青魔是否很難養得耐咖?因每次買5-6條回來,
養得幾星期後就開始一條一條咁無la la死.
原因不明...........

論壇元老

沙發
我都覺,一條爆就其他都會爆,搬去第2個缸 有希望好轉

版主

初級新手水水熊

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 宣傳達人 灌水之王 優秀版主 論壇元老 開網功神

板凳
可能同門相殘,最後果條又受內傷,你個缸幾大?
返工冬眠放工失蹤善良熊

最佳新人 論壇元老

地板
應該都幾好養!! 會唔會係其它問題?

ching , 青魔你係邊間買多?
https://www.flickr.com/photos/133879868@N03/page1

https://www.facebook.com/marine.clownfish

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 宣傳達人 優秀版主 論壇元老 開網功神

青摩最好買缸養定了那些、成群買好D

Teddy 發表於 2013-6-28 12:33
可能同門相殘,最後果條又受內傷,你個缸幾大?

30"滴漏缸

nickcw 發表於 2013-6-28 13:24
應該都幾好養!! 會唔會係其它問題?

咁真係唔知咩問題喎??????

kurosushi888 發表於 2013-6-28 13:28
ching , 青魔你係邊間買多?

牛頭角多

深水角 發表於 2013-6-28 13:55
青摩最好買缸養定了那些、成群買好D

都是咁買咖...

師兄 ,分享一吓我嘅心得同經驗:
1. 賓記、印記嘅青魔喺好易爆身(都唔知點解),啲水點靚都可能出事,真喺要睇彩數。
2. 新魚要 Q 耐啲 (約 3 星期),落甲基藍但切忌過量,如果唔喺即刻死比你睇,隔日換水約 20-30%,冇事冇幹就可以車落缸啦!
3. 青魔都喺好勇鬥狠一族, 經常開拖,身子弱啲嘅就好易比人 KO!
4. 每一水貨嘅質量都唔同,有一次喺太陽舖買十條,喺 Q 魚過程中都香咗一半。買第二水8條只香咗一條,所以話唔埋嘅!

試過喺樓上舖買咗啲東非貨,好正好穩定但貴,唔喺常有!

而家我群養咗 18 條,佢哋經常開拖,但喺又冇事冇幹重好大食添, 養咗都差不多大半年啦,日漸長大,變哂肥魔 大碌魔鳥!!

boar36 發表於 2013-6-28 14:55
師兄 ,分享一吓我嘅心得同經驗:
1. 賓記、印記嘅青魔喺好易爆身(都唔知點解) ...

大半年仲齊齊整整........真係勁喎!

最佳新人 活躍會員 熱心會員 論壇元老