海水領域 SeaFishZone

查看: 6585|回復: 28
打印 上一主題 下一主題

有事一問 [複製鏈接]

論壇元老

樓主
各位ching,想請教一下在什麼的情況下才知道自己既缸內的設備\生物菌等是極限,有什麼先兆等知道不能再加魚呢?tks

論壇元老

慾望無限…但資源$勁有限! T_T

最佳新人 活躍會員

沙發
當加魚=死魚
我是買魚狂…也是死魚皇

最佳新人 活躍會員 論壇元老

板凳
問得好,考C兄牌

論壇元老

地板
HTM 發表於 2013-6-30 16:58
當加魚=死魚

Ching, 甘請問係新魚還是舊魚會有事呢?tks

最佳新人

當PH不能維持在8.2以上就基本算是飽和了
不過沒有極限一說,即使PH掉下來了,也能通過添加提升劑提高,只是這樣做會比較危險,控制不好會出大問題。
供你參考
我是個和尚,有清規戒律的...............

版主

初級新手水水熊

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 宣傳達人 灌水之王 優秀版主 論壇元老 開網功神

knec0412 發表於 2013-6-30 17:41

買大細,冇一定
返工冬眠放工失蹤善良熊

論壇元老

唉!事原係甘既,5知點解我缸舊有既魚就冇乜事,但每次新加魚都過5到14日,就算即日返黎係開口,但過2,3日又收口。所以先出E個P0問各位ching

最佳新人 論壇元老

knec0412 發表於 2013-6-30 20:18
唉!事原係甘既,5知點解我缸舊有既魚就冇乜事,但每次新加魚都過5到14日,就算即日返黎係開口,但過2,3日又 ...

舊魚已經習慣和長時間訓練了, 反觀新魚一時不能適應, 慢慢頂不了, 唔舒服先冇胃口...........

論壇元老

nickcw 發表於 2013-6-30 21:35
舊魚已經習慣和長時間訓練了, 反觀新魚一時不能適應, 慢慢頂不了, 唔舒服先冇胃口...........

Ching, 真是好奇怪,前日新買返黎條藍面真是好好態,一返黎已開口食粒,呼吸冇問題,但今朝見佢呼吸急及5肯食野,但絕對冇俾魚打而且冇表面傷痕,過淡亦冇ufo,都5知乜事。現只打大氣浸黃粉中,睇下點先算。今個月C過3次,3次都5得

論壇元老

慾望無限…但資源$勁有限! T_T

最佳新人 活躍會員

knec0412 發表於 2013-6-30 17:41

我個case係死舊魚多,不過全部都係偏瘦又養唔返肥嘅
我是買魚狂…也是死魚皇

最佳新人 論壇元老

knec0412 發表於 2013-6-30 22:47
Ching, 真是好奇怪,前日新買返黎條藍面真是好好態,一返黎已開口食粒,呼吸冇問題,但今朝見佢呼吸急及5 ...

同人一樣, 到一個新環境裡, 而新環境是有點不佳, 頭一兩餐通常還好但之後就你明啦!!! 開始唔舒服...........常見收口, 如不改善就返大海了

論壇元老

HTM 發表於 2013-7-1 00:00
我個case係死舊魚多,不過全部都係偏瘦又養唔返肥嘅

可能我D舊魚抵抗力好D掛,已有2至6個月,又肯食野,所以頂到掛

論壇元老

nickcw 發表於 2013-7-1 00:01
同人一樣, 到一個新環境裡, 而新環境是有點不佳, 頭一兩餐通常還好但之後就你明啦!!! 開始唔舒服........ ...

明白,今天已駁回舊有既9wUV燈,希望幫到D啦。水就會每星期換4至5份1左右,希望有幫助改善到啦,因濾材已沒有多位放

最佳新人 論壇元老

knec0412 發表於 2013-7-1 00:45
明白,今天已駁回舊有既9wUV燈,希望幫到D啦。水就會每星期換4至5份1左右,希望有幫助改善到啦,因濾材已 ...

其實每星期可以提升到換1/3, D魚爽好多wor !! 應該有明顯改善
P.S. 如果你濾材不足, 可一半tim..........

論壇元老

nickcw 發表於 2013-7-1 00:57
其實每星期可以提升到換1/3, D魚爽好多wor !! 應該有明顯改善
P.S. 如果你濾材不足, 可一半ti ...

tks,因缸細(24寸背滳,約80L水),加上用厠水,怕換得大多水質2變化,所以5敢換甘多。

最佳新人 論壇元老

knec0412 發表於 2013-7-1 01:07
tks,因缸細(24寸背滳,約80L水),加上用厠水,怕換得大多水質2變化,所以5敢換甘多。

咁又係細缸水質容易變化快和變化大..................
P.S. 不過我都係覺得用化學盬好D

論壇元老

nickcw 發表於 2013-7-1 01:12
咁又係細缸水質容易變化快和變化大..................
P.S. 不過我都係覺得用化學盬好D

我都明開水溝會好過用厠水(較穩定),但我見有DChing用厠水都好成功,所以先c1c,如果5得我都會考慮改回用水溝鹽,tks ching

最佳新人 論壇元老

厠所水好多菌, 又唔穩定又有機會洗咸水缸, 咁就煩了................

論壇元老

nickcw 發表於 2013-7-1 02:10
厠所水好多菌, 又唔穩定又有機會洗咸水缸, 咁就煩了................

每次落雨或大厦洗缸前(因大廈每次換水前都會出通知,)甘我就用筒裝定D水備用,7至10後先再轉用. 至於菌方面我就用過濾少水,在主缸行Uv,希望可減少菌。tks

最佳新人 論壇元老

knec0412 發表於 2013-7-1 10:36
每次落雨或大厦洗缸前(因大廈每次換水前都會出通知,)甘我就用筒裝定D水備用,7至10後先再轉用.  ...

準備十足