海水領域 SeaFishZone

查看: 3591|回復: 14
打印 上一主題 下一主題

黃吊,紫藍吊一問 [複製鏈接]

樓主
我有條黃吊,已養定兩個月到,但呢兩日,唔知點解,成日痴住快玻璃上下左右咁自轉……
另外,有條新買嘅紫藍吊,一星期有多,一落缸已經兇人,第二日已經開口,尋晚同今照發現,成日呢埋起石後面……
請問各師兄,呢兩條魚有乜問題?有無病??
thanks

沙發
請問有無師兄知道呢??

板凳
今晚仲無食野添…………
有無師兄知道會有咩病,點醫?

最佳新人 論壇元老

地板
開始唔習慣缸中的水質, 如不加改善....................

nickcw 發表於 2013-7-4 21:16
開始唔習慣缸中的水質, 如不加改善....................

但其他魚又無事,同埋條吊開始有啲好似白色嘅水印……

點先知道自己個缸出現咩問題?

管理員

我係新手

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 宣傳達人 灌水之王 突出貢獻 優秀版主 榮譽管理 論壇元老 開網功神

起水印咪D水唔得囉,你幾耐無換水,平時一日餵幾多次魚呀,你缸入面仲有D嘜,器材水質數據係點
我屋企隔離有粒山咁大既鑽石可唔可以唔做野有糧出呀www.facebook.com/groups/999926450065064/

最佳新人 論壇元老

angus812 發表於 2013-7-4 23:02
點先知道自己個缸出現咩問題?

幾多升水? 行咩過濾器材? 換水密度? 魚量? 餵食習慣................提供一下好嗎?

肥嘟嘟河馬仔 發表於 2013-7-4 23:23
起水印咪D水唔得囉,你幾耐無換水,平時一日餵幾多次魚呀,你缸入面仲有D嘜,器材水質數據係點。 ...

平時一星期換一次左右,順便吸埋沙底,換四分一左右,有時可能唔到一星期就換……
餵食方面,多數每晚放工先餵,每唔算太多……缸中有6條魔,一黃吊,一藍紋,兩關刀,一醫生,兩士多啤梨,一番茄,一藍吊,全部都係細size
至於數據就check過,全部正常

器材方面,就係可能背漏,120L水,只用qq,可能唔多夠,但都打到廿四味,但過個杯就唔係成日滿

nickcw 發表於 2013-7-4 23:52
幾多升水? 行咩過濾器材? 換水密度? 魚量? 餵食習慣................提供一下好嗎?

如果真係水質問題,點先可以改善

版主

初級新手水水熊

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 宣傳達人 灌水之王 優秀版主 論壇元老 開網功神

肥嘟嘟河馬仔 發表於 2013-7-4 23:23
起水印咪D水唔得囉,你幾耐無換水,平時一日餵幾多次魚呀,你缸入面仲有D嘜,器材水質數據係點。 ...

1日三餐,每餐大量,一星期兩次換水,每次3分一,器材有H&S110,40L生物環
返工冬眠放工失蹤善良熊

我餵得太少?試吓早晚餵先,但條紫藍吊呢兩日都無食野,點先可以引返佢食野??
每星期換水二次都ok!生物環我已經打爆後面倉了,唯有換支勁啲嘅化痰……

管理員

我係新手

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 宣傳達人 灌水之王 突出貢獻 優秀版主 榮譽管理 論壇元老 開網功神

勁啲嘅化痰加靚生物環
我屋企隔離有粒山咁大既鑽石可唔可以唔做野有糧出呀www.facebook.com/groups/999926450065064/

肥嘟嘟河馬仔 發表於 2013-7-5 21:11
勁啲嘅化痰加靚生物環

又要破費……

尋晚已經返咗大海啦……
跟著可能輪到條藍紋……因為發現又呢埋起啲石後面成晚