海水領域 SeaFishZone

查看: 9978|回復: 5
打印 上一主題 下一主題

分體水冷機 VS 水族專用水冷機. [複製鏈接]

最佳新人 論壇元老

樓主
揾冷氣師傅裝機果時個個都叫我用返水族專用果D好D, 話雪種唔同水族果隻高效率好多咁話.

不過無理佢地咁多, 照裝.
我落電錶CHECK耗電, 500L水, 8管T5HO

分體1匹三菱機 680W. 20分鐘降一度
TECO TR20 1/3匹 550W. 45分鐘~1小時降一度.

水族機熱氣係室內出, 個缸D水又好快又比D熱氣整熱返, 尤其係地方細的話會更明顯.

我度本身幾熱, TECO TR20 出熱氣整到個室溫又高D, 好快升返一度, 不斷LOOP, 只會愈黎愈熱.
改左分體之後完全改善呢個問題. 個半鐘先著返機.

計返落用分體一個月100蚊左右電費.
TECO TR20 最熱果時只KEEP到27~28長著, 要400蚊左右電費. 最盡勁慳3/4.

唔係最熱果時起馬都慳一半電費以上.

沙發
Good. 魚缸水冷機效能一定差過分體冷氣.放部機係魚缸邊就一定好快升溫.
tr20用既雪種係R134A, 分體1匹三菱機用既係R410A. 只要上網查下就知邊隻好.
同你講魚缸要用水族專用果D好, 雪種唔同.根本唔識又唔問仲亂講一通.
帥兄好嘢

最佳新人 活躍會員 熱心會員 論壇元老

板凳
好彩我部水冷車左出路台。。 我見人放埋入魚缸櫃。。想來想去想唔明。。系唔系傻ga?

論壇元老

地板
專用水冷與分離式水冷各有長短處,因應各人客觀條件而選擇,兩樣野唔係同一級別好難比較喎!
TIga

其實原理係一樣,一個用風吹D過冷排變冷風,一邊用水流過鈦炮變凍水.一樣要排熱.只要唔好比佢排出黎既熱力整返熱D凍水就OK.無話技術唔同,水冷機都係由風冷改過黎.

最佳新人 論壇元老

其實後悔左無買可冷暖的機頭. 原來D機頭制熱比制冷仲要高效率. 水族D玻璃型加熱捧應該無得比.