海水領域 SeaFishZone

查看: 4639|回復: 17
打印 上一主題 下一主題

新手問24" x 16" x 23" RT缸 需要什麼器材 [複製鏈接]

樓主
各位C Hing, 新手想開 24" x 16" x 23" RT滴漏缸, 有什麼設備需要及介紹? 彈藥有限~~

請多多指教

版主

馬記廁所友

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 灌水之王 論壇元老

沙發
銀彈有限極幾多先
基本最方便方法: 上水泵,造流,化氮,生物石,鹽己經可以開缸玩珊瑚
又要養得多養到好,咁就要花錢買補品同器材
珊美,火炎仙,虎紋仙,虎皮仙,公子小丑,金錢麒麟,藍吊,黃三角吊,藍吊,金背狐,粉公,橙尾魔

板凳
vsvs 發表於 2013-8-16 15:05
銀彈有限極幾多先
基本最方便方法: 上水泵,造流,化氮,生物石,鹽己經可以開缸玩珊瑚
又要養得多養到好,咁就 ...

Thanks Ching,
Budget around 5, 6K.....
上水泵,造流,化氮, 有乜好介紹及設定?

論壇元老

"非常貧窮的小學雞"

地板

背滴? 淨缸?
化疢 上水泵勁啲 造流都可以吾要。
生物石 我識人賣會平啲 不過要自己係觀塘搬。200一大箱
有意可pm我。背滴?就用外掛化疢 不過難搵啲 市面果啲又貴。整個背滴都係5。6百

論壇元老

"非常貧窮的小學雞"

vsvs 發表於 2013-8-16 15:05
銀彈有限極幾多先
又要養得多養到好,咁就 ...

ching  重有無聖誕樹 哈哈。

sundee87 發表於 2013-8-16 16:35
背滴? 淨缸?
化疢 上水泵勁啲 造流都可以吾要。
生物石 我識人賣會平啲 不過要自己係觀塘搬 ...

CHing,魚缸連櫃連滴漏沙缸.
唔該先,有需要再pm 你.

Thanks

版主

馬記廁所友

sundee87 發表於 2013-8-16 16:35
ching  重有無聖誕樹 哈哈。

有,唔係溶咗嘛?
珊美,火炎仙,虎紋仙,虎皮仙,公子小丑,金錢麒麟,藍吊,黃三角吊,藍吊,金背狐,粉公,橙尾魔

版主

馬記廁所友

maedw 發表於 2013-8-16 15:10
Thanks Ching,
Budget around 5, 6K.....
上水泵,造流,化氮, 有乜好介紹及設定?

上水泵一般不外乎NJ 或 PJ,再平咪捷寶
造流近排大熱WP-25
化氮BM以價錢看已不俗

借題,咁啱我都想開個24x24x24正方缸,你買咗缸未?我想參考吓啲價錢……
我諗住fot,用bm 7 化痰,nj 4500,夠嗎??

angus812 發表於 2013-8-17 11:46
借題,咁啱我都想開個24x24x24正方缸,你買咗缸未?我想參考吓啲價錢……
我諗住 ...

未呀,不過呢一兩日準備訂!

論壇元老

"非常貧窮的小學雞"

vsvs 發表於 2013-8-17 11:09
有,唔係溶咗嘛?

下次比多件黎 哈哈 可以嗎 哈哈

maedw 發表於 2013-8-17 14:54
未呀,不過呢一兩日準備訂!

師兄,起邊到訂,平嗎?可pm相或圖嗎??

最佳新人 活躍會員 熱心會員 論壇元老

乜都買二手米平  唔急可以等下,講真的

版主

馬記廁所友

sundee87 發表於 2013-8-17 15:30
下次比多件黎 哈哈 可以嗎 哈哈

咪咁貪心,俾啲機會其他人

版主

馬記廁所友

有經驗就唔好買二手,最多今個月買啲,下個月又買啲

論壇元老

"非常貧窮的小學雞"

vsvs 發表於 2013-8-17 19:20
咪咁貪心,俾啲機會其他人

等我買件 出面搵吾到 哈哈

chihim 發表於 2013-8-17 15:55
乜都買二手米平  唔急可以等下,講真的

等?Ching 有嘢放?

最佳新人 活躍會員 熱心會員 論壇元老

我d 野,你個缸唔合適