請選擇 進入手機版 | 繼續訪問電腦版

海水領域 SeaFishZone

查看: 5501|回復: 16

請教如何吹底 [複製鏈接]

小弟個缸有3吋底砂,砂面有積屎。
o係缸底用水泵駁條雨淋管吹底,諗住帶走D屎。
點知用大泵就吹起哂D砂,用細泵就吹唔走。
請問師兄們用咩器材吹底?
出水口要點樣加工?
thank you

超級版主

笑看風雲過;開心快活人

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 宣傳達人 灌水之王 優秀版主 論壇元老 開網功神

你個缸幾大,生物石點放?

管理員

我係新手

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 宣傳達人 灌水之王 突出貢獻 優秀版主 榮譽管理 論壇元老 開網功神

1398killer 發表於 2013-9-17 12:50
你個缸幾大,生物石點放?

大師我48吋缸生物石求其放珊瑚是但放,你可唔可以教埋我呀
我屋企隔離有粒山咁大既鑽石可唔可以唔做野有糧出呀www.facebook.com/groups/999926450065064/

超級版主

笑看風雲過;開心快活人

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 宣傳達人 灌水之王 優秀版主 論壇元老 開網功神

肥嘟嘟河馬仔 發表於 2013-9-17 19:18
大師我48吋缸生物石求其放珊瑚是但放,你可唔可以教埋我呀。

大師,你就系,

haha.....

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 灌水之王 論壇元老

上面個兩位...真係..
[URL=http://s974.photobucket.com/user/wingk960/

Admin 河馬師兄真幽默
我30吋缸,右邊濾水,左邊10磅石。用3舊細石托高上面d大石離底。上面大石之間都有好多洞疏水。

超級版主

笑看風雲過;開心快活人

用什麼做流??

各位大大
小弟整左個底喉架反吹
唔知得唔呢?
38”*18”*30”H 假背滴漏間5吋分四倉 約250L水
化氮:BM3.5化氮
生物環:MA S環 15L,PH. Mono ball 6L
魚:藍圈,珠仙,青魔x2,mono仔,雙印鰈,橙網鰈,自釣蝦虎魚,五彩吊,金眼吊,黑背心x2,樹蝠,鬼刀,紅海金刀,火背仙,火焰仙。

出水向下,在架上先放大,中,細沙粒。唔知得唔得架呢?
38”*18”*30”H 假背滴漏間5吋分四倉 約250L水
生物環:MA S環 15L,PH. Mono ball 6L
魚:藍圈,珠仙,青魔x2,mono仔,雙印鰈,橙網鰈,自釣蝦虎魚,五彩吊,金眼吊,黑背心x2,樹蝠,鬼刀,紅海金刀,火背仙,火焰仙。

管理員

我係新手

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 宣傳達人 灌水之王 突出貢獻 優秀版主 榮譽管理 論壇元老 開網功神

david偉 發表於 2013-9-17 21:06
出水向下,在架上先放大,中,細沙粒。唔知得唔得架呢?

唔好用細沙會吹起曬,水力調較到見到沙會郁就得。
我屋企隔離有粒山咁大既鑽石可唔可以唔做野有糧出呀www.facebook.com/groups/999926450065064/

管理員

我係新手

charles_cmh 發表於 2013-9-17 20:36
Admin 河馬師兄真幽默
我30吋缸,右邊濾水,左邊10磅石。用3舊細石托高上面d大石離底。上面大石之間都有好 ...

造流放中層位,睇下沙面有無流,無就再降低D,太大就昇上D。

超級版主

笑看風雲過;開心快活人

肥嘟嘟河馬仔 發表於 2013-9-17 22:11
造流放中層位,睇下沙面有無流,無就再降低D,太大就昇上D。

原來咁set....學到野鳥!!

管理員

我係新手

1398killer 發表於 2013-9-17 22:17
原來咁set....學到野鳥!!

野鳥

超級版主

笑看風雲過;開心快活人

又打!

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 宣傳達人 優秀版主 論壇元老

唔用沙咪得

多謝各位師兄指教

肥嘟嘟河馬仔 發表於 2013-9-17 22:09
唔好用細沙會吹起曬,水力調較到見到沙會郁就得。

試試先