海水領域 SeaFishZone

查看: 3900|回復: 8
打印 上一主題 下一主題

蚌一問 [複製鏈接]

論壇元老

樓主
各位Ching,想請問一下蚌(如火焰蚌)艱養嗎?水質,光缐及水流應如何放呢?tks

最佳新人 活躍會員 熱心會員 灌水之王 論壇元老

沙發
火焰蚌幾易養,只要你有餵下珊瑚佢就有野食
光同流隻蚌自己識揾位,不過多數係石底好難
睇到,我隻玩左4個月仲未屎

論壇元老

板凳
Tks Ching, 甘你係咪直放落缸,跟住佢自己會走呀?放缸底定放石上ar?另想問下D蚌係咪會濾水既工效ka?tks

最佳新人 活躍會員 熱心會員 灌水之王 論壇元老

地板
對完溫就放落缸底,佢會跳下跳下揾位,
你吾係旨意隻蚌尼濾水嗎

論壇元老

啤仔 發表於 2013-9-20 01:58
對完溫就放落缸底,佢會跳下跳下揾位,
你吾係旨意隻蚌尼濾水嗎

tks ching。只是想知蚌係咪瀘食性生物ja

論壇元老

慾望無限…但資源$勁有限! T_T

最佳新人 活躍會員

火焰蚌正吖......之前果隻養咗半年, D肉縮晒後俾醫生蝦食淨兩塊殼
依家哩隻未夠兩個月, 落缸3日就消失於石隙中, 不過我相信佢未死嘅

我是買魚狂…也是死魚皇

論壇元老

HTM 發表於 2013-9-20 10:25
火焰蚌正吖......之前果隻養咗半年, D肉縮晒後俾醫生蝦食淨兩塊殼
依家哩隻未夠兩個 ...

D色好靚呀,等我又買隻先。但想請問下,點解D肉會縮既?

論壇元老

慾望無限…但資源$勁有限! T_T

最佳新人 活躍會員

差不多死之前d肉會越縮越細!
我是買魚狂…也是死魚皇

論壇元老

HTM 發表於 2013-9-20 12:21
差不多死之前d肉會越縮越細!

明白,tks ching。