海水領域 SeaFishZone

查看: 22054|回復: 44
打印 上一主題 下一主題

廁所水測試 [複製鏈接]

樓主
請教各師兄

小弟想轉用廁所水養魚,昨晚買了兩條青魔試水,今早兩條都死了.
註:廁所水沒有經Filter過濾,因為想用兩條青魔試過OK後先買Filter.
問題:
1. 是否再買兩條青魔試水.
2. 裝Filter後, 再買兩條青魔試水.(因為怕裝Filter後,兩條青魔都是死,正明廁所水唔得,費是浪費了買Filter的錢)
3. 不好用廁所水.

*問過管理處有沒有落漂白粉/消毒等在咸水箱,但沒有回覆

謝謝師兄分析及回答

最佳新人 活躍會員 熱心會員 論壇元老

沙發

廁所水PH有8.9,魚鋪D水PH得7.6,D魚一時適應唔到而死

監督員

清道夫

最佳新人 活躍會員 熱心會員 灌水之王 優秀版主 論壇元老 開網功神

板凳
師兄咁多顧慮就唔好用廁所水好D
塵歸塵,土歸土,垃圾歸垃圾堆,廢物送去堆田區

最佳新人 活躍會員 熱心會員 論壇元老

地板
用廁所水系大勢所吹,鹽遲早都加價,早用早享受

最佳新人 活躍會員 灌水之王 論壇元老

師兄有冇check 過廁所水先放魚? 例如咸度, pH, NO3?

stanleyp 發表於 2012-4-12 15:07
師兄有冇check 過廁所水先放魚? 例如咸度, pH, NO3?

首先多謝各師兄的意見.

我已check 過廁所水後先放魚, 例如咸度, pH, NO3, NO2. (一切正常)

論壇元老

學師仔一名

最佳新人 活躍會員 熱心會員 灌水之王 論壇元老

chifish 發表於 2012-4-12 16:32
首先多謝各師兄的意見.

我已check 過廁所水後先放魚, 例如咸度, pH, NO3, NO2. (一切正常)

我都係用廁所水,最緊要係睇你往邊區,因有D區域D水好似係唔得。(我都係聽魚舖講)
如你座大厦清洗水箱後就會落漂白粉或消毒濟等...........,所以你要留意大厦嘅通告。

論壇元老

想知而家魚街有边間魚鋪開鹽來養魚呀?閒間都用廁所水呀?大廈洗水缸除了沙士期間有落漂白丸殺菌外,而家太平盛世,點會甘得閒落消毒药水呀!唔好咁傻!

ching 我都係用廁所水,洗缸後幾日唔好換水。

論壇元老

學師仔一名

hin0012 發表於 2012-4-13 21:00
ching 我都係用廁所水,洗缸後幾日唔好換水。

管理員

我係新手

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 宣傳達人 灌水之王 突出貢獻 優秀版主 榮譽管理 論壇元老 開網功神

光頭仔 發表於 2012-4-13 21:10

你往邊區
我屋企隔離有粒山咁大既鑽石可唔可以唔做野有糧出呀www.facebook.com/groups/999926450065064/

論壇元老

學師仔一名

肥嘟嘟河馬仔 發表於 2012-4-13 21:20
你往邊區

問咪問囉,屎5屎
港島東~西灣河

管理員

我係新手

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 宣傳達人 灌水之王 突出貢獻 優秀版主 榮譽管理 論壇元老 開網功神

光頭仔 發表於 2012-4-13 21:24
問咪問囉,屎5屎
港島東~西灣河

搞下氣氛
我屋企隔離有粒山咁大既鑽石可唔可以唔做野有糧出呀www.facebook.com/groups/999926450065064/

論壇元老

學師仔一名

肥嘟嘟河馬仔 發表於 2012-4-13 21:30
搞下氣氛

我都係講吓笑啫。
我冇噤2嬲

管理員

海水領域灌水之王

光頭仔 發表於 2012-4-13 21:24
問咪問囉,屎5屎
港島東~西灣河

原來你住西灣河
我真係傻架

管理員

海水領域灌水之王

光頭仔 發表於 2012-4-13 21:31
我都係講吓笑啫。
我冇噤2嬲

車.....你夠嬲咩?
我真係傻架

我都係用廁所水,在葵涌

2012-04-14 08.55.57.jpg (131.68 KB, 下載次數: 50)

2012-04-14 08.55.57.jpg

論壇元老

痴痴呆呆

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 宣傳達人 灌水之王 突出貢獻 論壇元老

我都用廁所水冇裝Filter,直車入缸,用左年幾,唔覺有咩問題,D珊瑚越來越大,D魚越養越肥

管理員

我係新手

新手王 發表於 2012-4-14 22:13
我都用廁所水冇裝Filter,直車入缸,用左年幾,唔覺有咩問題,D珊瑚越來越大,D魚越養越肥