海水領域 SeaFishZone

查看: 22189|回復: 44
打印 上一主題 下一主題

廁所水測試 [複製鏈接]

樓主
請教各師兄

小弟想轉用廁所水養魚,昨晚買了兩條青魔試水,今早兩條都死了.
註:廁所水沒有經Filter過濾,因為想用兩條青魔試過OK後先買Filter.
問題:
1. 是否再買兩條青魔試水.
2. 裝Filter後, 再買兩條青魔試水.(因為怕裝Filter後,兩條青魔都是死,正明廁所水唔得,費是浪費了買Filter的錢)
3. 不好用廁所水.

*問過管理處有沒有落漂白粉/消毒等在咸水箱,但沒有回覆

謝謝師兄分析及回答

我都用廁所水,但會留意天氣,落雨後或者洗水箱後,就用鹽

最佳新人 活躍會員 論壇元老

小弟之前都用咗年幾廁所水, 老實講,
- 我唔覺得keep到色.
- 咸度below1.02, 要補鹽.
- ph 7.8-8, 要補ph buffer
- d 魚經相擦身.
- 廁所水試過幾次無端端變淡, 但打電話去管理處及水務局都話冇轉做淡水, 都唔知點解?
- d 水過完filter, (一綿一炭), 發覺原來廁所水好污濁, 支綿用咗幾次已經黃晒, 重有好多泥.
因此, 現已改番用鹽

14年1月26日,新40吋魚缸連沙缸共600升水。新手學玩瑚仙缸
主缸器材: 40吋缸連沙缸共600升水, SERA 環, MP40WES造浪, 2x250w鹵仔, 2x39W T5HO, PJ11000, H﹠S200, 豆樽 及 PO4x4.
13年8月26日爆60吋(800升水)滴漏魚缸後, 9月14日,一切從24吋背滴漏魚缸開始.

我都用厠所水(屯門),不過每次換水前,除了睇下大堂有冇通告之外,都要度下鹽度先,因之前試過轉咗淡水幾日,中咗招。

論壇元老

新界西

我果便D廁所水變淡左成個幾月,最近先鹹返。

我都係往馬鞍山廁所水冇問題己養幾年

最佳新人 活躍會員 熱心會員 論壇元老

廁所水PH跌得好快

論壇元老

新界西

傻傻地單眼仔 發表於 2012-4-15 12:10
車佢自己落缸好過

與魚同游。

最佳新人 論壇元老

我都系用廁所水養 LPS , 請問你地平時有冇落元素或珊瑚粮 ?

首先再多謝以上多位師兄的寶貴意見.

1.) 12/05 (星期四晚),再買了4條青魔試水(到另一間魚舖講買)
2.) 13/05 (星期五晚),死了1條青魔
3.) 14/05 (星期六中午),安裝了三個濾樽 ( 1棉 + 1炭(5 micron) + 1炭(0.5 micron) )
4.) 14/05 (星期六晚), 經過濾儲新水,比較沒有過濾的舊水清
5.) 15/05 (星期日早), 用經過濾的新水換水

註:每天都有換水(已AB桶方法)

今晚主缸(約270L水)正式試用廁所水,我會慢慢少量換,因現時
魚缸咸度1.026-1.028 ; 水溫31度,
廁所水約1.018-1.020 ; 水溫22度.

管理員

海水領域灌水之王

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 宣傳達人 灌水之王 突出貢獻 優秀版主 榮譽管理 論壇元老 開網功神

redink 發表於 2012-4-15 10:00
立即行動,車2桶落缸先

車佢自己落缸好過
我真係傻架

管理員

海水領域灌水之王

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 宣傳達人 灌水之王 突出貢獻 優秀版主 榮譽管理 論壇元老 開網功神

肥嘟嘟河馬仔 發表於 2012-4-15 10:47
肥豬我都係關心你姐

豬養大比人食架吾駛關心架
我真係傻架

管理員

我係新手

新手王 發表於 2012-4-15 10:37
㕚住你個臭{

肥豬我都係關心你姐
我屋企隔離有粒山咁大既鑽石可唔可以唔做野有糧出呀www.facebook.com/groups/999926450065064/

管理員

我係新手

新手王 發表於 2012-4-15 10:37
臭口

我屋企隔離有粒山咁大既鑽石可唔可以唔做野有糧出呀www.facebook.com/groups/999926450065064/

最佳新人 活躍會員

其實樓主係咪應該用d比較命硬既魚嚟試呢????
通常青魔買襯都10條10條咁買,知道返到屋企總要死幾條,可以試多次藍魔
善用每一個魚袋,雖然幫不上什麼手,但人人都咁做個威力可以好大.

論壇元老

痴痴呆呆

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 宣傳達人 灌水之王 突出貢獻 論壇元老

臭口

論壇元老

痴痴呆呆

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 宣傳達人 灌水之王 突出貢獻 論壇元老

肥嘟嘟河馬仔 發表於 2012-4-15 10:27
咩事反缸呀

㕚住你個臭{

最佳新人 活躍會員

vsvs 發表於 2012-4-15 00:02
直車入缸成年,住馬鞍山

你就好啦,我都係馬鞍.
一用廁水,d低賤草爆到收唔到科.
善用每一個魚袋,雖然幫不上什麼手,但人人都咁做個威力可以好大.

管理員

我係新手

新手王 發表於 2012-4-15 10:21

咩事反缸呀

論壇元老

痴痴呆呆

肥嘟嘟河馬仔 發表於 2012-4-14 23:23