海水領域 SeaFishZone

查看: 14006|回復: 48
打印 上一主題 下一主題

新手誠心請高人指點!!! [複製鏈接]

樓主
小弟開缸2個月有多,快3個月了,但小弟開缸2個星期到已經忍唔住手開始加珊瑚加魚....
魚因為爆白點由十幾條,死淨得返一條毛仔(由爆白點開始冇加魚),
珊瑚已死白千手,菲千,扭扣,寶石花,肯亞樹,雞冠樹...
但其他珊瑚~豬肉,豬腰,啫哩,綠花皮革,草皮,火柴,茉莉花,格腦,骨腦(比買返黎開得比之前重大),
加上近日沙面,石面長出好似海草物體,再咁落去我怕變草缸

以下分享小弟缸數值
ph:8.6(要點控制降低?)
kh:7.2(kh點控制高低?)
no3:0
po4:0.5
水溫:25~27
咸度:1.023~1.024

小弟真係有心求請教

最佳新人 活躍會員 熱心會員 灌水之王 論壇元老

沙發
Po4(0.5)以經超高

板凳
首先講下個RT缸尺寸,器材等等,最好有相
不要加魚及加珊瑚住,忍下手一個月或以上
有冇定期換水,幾耐一次,每次幾多
仲有不要落補品住
多些資料,明曰才回答問題,希望幫到你

版主

馬記廁所友

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 灌水之王 論壇元老

地板
打氣可微降pH
KH同鈣和鎂息息相關,師兄再睇睇鈣和鎂
PO4太高了,減餵食,用野吸
清缸底及用UV,有助減少出白點及其他魚類疾病
珊美,火炎仙,虎紋仙,虎皮仙,公子小丑,金錢麒麟,藍吊,黃三角吊,藍吊,金背狐,粉公,橙尾魔

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 論壇元老

幾多石,水?咩系統?
系統負荷唔到,魚卅珊瑚就開始會有病
唔好一次加好多,養珊瑚其中一樣難處係忍唔到手
網店
www.zoabarn.com
facebook
https://www.facebook.com/pages/Zoa-Barn/641500312549808?ref=hl

最佳新人 活躍會員 熱心會員 論壇元老

po4 0.5 超級高了。。 生草好正常

管理員

我係新手

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 宣傳達人 灌水之王 突出貢獻 優秀版主 榮譽管理 論壇元老 開網功神

我無野補充
我屋企隔離有粒山咁大既鑽石可唔可以唔做野有糧出呀www.facebook.com/groups/999926450065064/

DSC01392.JPG DSC01391.JPG DSC01390.JPG

缸48x19x22
平均2星期換一次水,每次換1/3,
約80磅可,300升水
燈有uv

最近2星期前入的白千,又開始斷手指,開始溶

鈣和鎂...冇買測試制

去水族舖買RowA,或pO4x4或鐵碳吸走pO4,要2至3星期才生效
用牙刷輕輕刷下沙面可减少苔,燈照時間減短D会有幫助
不要加補品;落消化細菌,開大小小化氮/試試看一個月後數據如何
最最緊要不要加魚及珊瑚/就死的珊瑚快D掉左佢,否則壞水後患仲大

師兄,見你魚缸有LPs又有sps又短時間上加咁多魚,反缸系遲早口既事。
我都好明白想買好多靚生物放系缸內,但不能心急,吾好亂信sales講,亂買野。
現在你只有一条小丑,所以不要畏魚,牠要死由牠啦。
sps比較難玩,要相當經驗,遲一步啦。
現在慢慢养好軟野先,之後才养好魚;最後才玩sPs,一步一步黎。。

po4都唔好減得太快,都係會反的. 考慮下先用BW phosR,綿袋前落,數分鐘後換袋

等翻三四個星期先慢慢再加魚啦,300l 水,都唔好十幾條魚啦,難控制,魚只係珊瑚缸嘅陪襯
網店
facebook
https://www.facebook.com/pages/Zoa-Barn/641500312549808?ref=hl

kfd 發表於 2013-10-23 09:50
po4都唔好減得太快,都係會反的. 考慮下先用BW phosR,綿袋前落,數分鐘後換袋

等翻三四個星期先慢慢再加 ...

我個缸得150L水。有成十八條魚禁咪好大鑊?會唔會好易炒嫁

版主

馬記廁所友

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 灌水之王 論壇元老

dickytam 發表於 2013-10-23 14:59

炒硬
珊美,火炎仙,虎紋仙,虎皮仙,公子小丑,金錢麒麟,藍吊,黃三角吊,藍吊,金背狐,粉公,橙尾魔

dickytam 發表於 2013-10-23 14:59

玩野,你咁有經驗,點比呀?

緊係由淺入深啦
網店
facebook

最佳新人 論壇元老

用RODI水開鹽, 密密換水. 好快就OK啦. 到時先KEEP住睇下PO4值.

仲有買4,5條吊食苔/藻, 可以唔洗喂等佢係缸度揾食. 間唔中先喂下又或者個缸無晒藻先喂.

沙就買4,5隻沙星反反佢.

白點問題都係清缸無魚一排... 又或者唔理佢.

最佳新人 活躍會員 熱心會員 論壇元老

大廚就是不一樣

chihim 發表於 2013-10-23 17:01
大廚就是不一樣

在你地班大師