海水領域 SeaFishZone

查看: 3630|回復: 15
打印 上一主題 下一主題

厠所水 [複製鏈接]

樓主
岩岩度完,no2:0, no3: 0-5
開頭無諗過no3 咁低,不過諗深一層,其實又無理由會好高

論壇元老

沙發
我果到15

板凳
15 都好啦,我個缸兩年無度,一度原來80-100,

版主

初級新手水水熊

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 宣傳達人 灌水之王 優秀版主 論壇元老 開網功神

地板
冇諗過NO3黎個問題
返工冬眠放工失蹤善良熊

論壇元老

keung4k 發表於 2013-11-5 00:03
15 都好啦,我個缸兩年無度,一度原來80-100,

15係新厠所水咋, 主缸都100+, 超紅

Teddy 發表於 2013-11-5 00:13
冇諗過NO3黎個問題

我其實都係因為手痕加左舊奶咀葵所以先度下

btw, 請問魚街除左海羊世界同黑店有葵埋, 邊度有多D架

請問聲各位, 如果我想轉用廁所咸水, 我需要準備裝備? 唔該晒!

tedlamsh 發表於 2013-11-5 10:10
請問聲各位, 如果我想轉用廁所咸水, 我需要準備裝備? 唔該晒!

就係刨哂D文先,

我都讀左好耐...
anyway, 我就買左個3層濾水器, 去利可保話俾佢知我想點砌, 幫我執好D喉同閘, 跟住我自己開工整

已刨不少. 有直車, 有用filter, 所知各區水質亦有所差別, 有利有弊, anyway, thx for your reply!

最佳新人 論壇元老

keung4k 發表於 2013-11-5 10:23
就係刨哂D文先,

我都讀左好耐...

但係要點裝先岩??

多數都係T條喉出黎, 加一個閘制, 再入過濾器, 我都係去到利可保, 佢幫我諗掂佢

最佳新人 活躍會員 論壇元老

個人意見
Filter
一級 至三級
只用一級:
綿 or 陶瓷。
綿方便但無陶瓷咁干淨,用一段時間就要換新。
陶瓷比較干淨,汚Joe用刷洗淨可再用。
只用兩級:
第一級同上,第二級用炭
如用三級:
第一級用綿
第二級用陶瓷
第三級用炭

而小弟只用兩級filter, 陶瓷加炭,個陶瓷芯約每一百升廁水就要刷一次。
14年1月26日,新40吋魚缸連沙缸共600升水。新手學玩瑚仙缸
主缸器材: 40吋缸連沙缸共600升水, SERA 環, MP40WES造浪, 2x250w鹵仔, 2x39W T5HO, PJ11000, H﹠S200, 豆樽 及 PO4x4.
13年8月26日爆60吋(800升水)滴漏魚缸後, 9月14日,一切從24吋背滴漏魚缸開始.

我都想用完d棉後轉陶瓷,請問師兄係用邊到既貨,外國貨貴好多,國產野會唔會都夠好?

最佳新人 活躍會員 論壇元老

利可保賣85蚊支,只要唔爛都有排用。
14年1月26日,新40吋魚缸連沙缸共600升水。新手學玩瑚仙缸
主缸器材: 40吋缸連沙缸共600升水, SERA 環, MP40WES造浪, 2x250w鹵仔, 2x39W T5HO, PJ11000, H﹠S200, 豆樽 及 PO4x4.
13年8月26日爆60吋(800升水)滴漏魚缸後, 9月14日,一切從24吋背滴漏魚缸開始.

利可保在那裡?THX