海水領域 SeaFishZone

查看: 3838|回復: 13
打印 上一主題 下一主題

急:黎緊9日屋企無人,呢排又爆NO3,點算好 [複製鏈接]

樓主
30''缸,一條三吋半藍吊加兩條魔,有葵,寶石,豬肉,豬腰,之前狂生啡苔同青苔,豬肉唔開咁滯。呢個星期已用aluminium oxide 吸NO3PO4,照足指示先落一半,一星期後換另一半,加埋毎星期換水,減少活石,都係生曬啡苔((
聽講有d唔使滾ge 豆豆,hk$250/bag,Ching 覺得點?
㴝緊屋企9日無人睇住個缸,唔想返黎見到反缸

超級版主

永久禁言

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 宣傳達人 灌水之王 論壇元老 開網功神

沙發
盡量旅行前做到缸水最好壯態,開始計算每日蒸發的魚缸水量,走前保多d水量落缸但咸度要底些小因e 9日會蒸發的,較時間制比支燈但要减小光照時間

超級版主

永久禁言

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 宣傳達人 灌水之王 論壇元老 開網功神

板凳
化氮長開但水位要降底 3~4”

地板
請教下點解水位要降3-4“呢?

超級版主

永久禁言

zeropch 發表於 2013-11-6 04:03
請教下點解水位要降3-4“呢?

因為 9日冇人倒化氮柸的污蔑驚它爆水!

版主

馬記廁所友

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 灌水之王 論壇元老

NO3問題並不能短時間內解決,聽天由命吧
aluminium oxide只吸PO4及silicon,冇野可以"吸"NO3,只能靠生物性過濾
珊美,火炎仙,虎紋仙,虎皮仙,公子小丑,金錢麒麟,藍吊,黃三角吊,藍吊,金背狐,粉公,橙尾魔

管理員

我係新手

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 宣傳達人 灌水之王 突出貢獻 優秀版主 榮譽管理 論壇元老 開網功神

你開左缸幾耐
我屋企隔離有粒山咁大既鑽石可唔可以唔做野有糧出呀www.facebook.com/groups/999926450065064/

超級版主

永久禁言

9日好短時間姐,我前排18日仲要係熱天都冇事,只要做足我上述條件就可放心出門。

多謝各位師兄!你地好勁*w*頭先睇返Al2O3係減少PO4 and SiO2先啱,不好意思..咁for NO3係咪買包豆豆好

最佳新人 論壇元老

由而家開始, 日日用RODI水開鹽換水啦.

9日蒸發好多水. 我去左7日, 裝滿左17升水桶RODI水, 叫家人幫手補, 都唔夠水. 留意下

RODI水點整ga?

肥嘟嘟河馬仔 發表於 2013-11-6 08:27
你開左缸幾耐

2-3個月la

管理員

我係新手

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 宣傳達人 灌水之王 突出貢獻 優秀版主 榮譽管理 論壇元老 開網功神

color1234 發表於 2013-11-6 23:16
2-3個月la

你個缸都未成熟,豬肉唔開咁滯水應該未得,留意下no3同po4.
我屋企隔離有粒山咁大既鑽石可唔可以唔做野有糧出呀www.facebook.com/groups/999926450065064/

小弟係另一個朋友網做左個用微動制開關補水,一定唔怕冇水,一定地下唔濕!