海水領域 SeaFishZone

查看: 21705|回復: 25
打印 上一主題 下一主題

生物環濾材疑問 [複製鏈接]

樓主

小弟有一疑問請各位師兄高手解答指點迷津:
生物環經過多年使用,使唔使更換呢?如果換,換邊隻品牌好呢?
上谷歌搜尋,有文章話可以用一世,又有話用三五年要換;最近喺魚街又聽到個 Sales 同人講話兩年要換 ..... 邊樣真呢?

另外亦都搜尋到一啲關於 生物環或珠 每一 litre 可養菌嘅面積數字:

Sera: 270
Seachem Matrix: >720
Power House: 520
PH Monoball: 1010
MA: >600
Dazs black: >700

根據數字顯示,最大面積喺 Monoball,咁如果改用呢隻喺咪最掂呢?

最佳新人 論壇元老

沙發
D 污嘈野積住左個面積咪會減少囉... 至少會唔會少到養唔到魚就好難講. 如果D水夠清就應該無問題.

可能 6L MONOBALL 頂到 10LMA, 但 6L MONOBALL 個價錢已經買到 20L MA la wo... 咁又何必... 而且沙缸又唔係無位.

最佳新人 活躍會員 熱心會員 灌水之王 論壇元老

板凳
你估吓?

地板

生物環的好壞,係唔係同阻水程度都有關係呢?
一般越細的環就越大表面面積,不過亦越阻水減低流量
<---新手

論壇元老

Matrix 價錢平,養菌多  但 真係 好 阻水

Sera咁差,點解咁多資深師兄用既?困惑中!

最佳新人 論壇元老

我d平嘢用咗九年未換過, 一兩年洗一次, 完全冇問題

版主

初級新手水水熊

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 宣傳達人 灌水之王 優秀版主 論壇元老 開網功神

我沙缸大,用ma環加垃圾環
返工冬眠放工失蹤善良熊

daniel 發表於 2013-12-19 12:06
Sera咁差,點解咁多資深師兄用既?困惑中!

師兄,點解喺 "咁差" 呢?? 願聞其詳!

請教師兄如何清潔生物環
(太后,湯臣,藍仙,火花B,美法,美灰,一幢仙,西澳洲仙,檸批,毛巾,金蝶,斜紋蝶,豹紋蝶,皇帝蝶,黃尾箭,雞心吊,藍吊,加州鱷,黑背心)

最佳新人 論壇元老

唔係碎都唔換

我都想知sera點解差?請daniel ching講解。我轉用佢缸魚正好多,都要多謝超版ice好介紹!

另外亦都搜尋到一關於 生物環或珠 每一 litre 可養菌面積數字:

Sera: 270
Seachem Matrix: >720
Power House: 520
PH Monoball: 1010
MA: >600
Dazs black: >700

樓生例出之表面面積數字最低係Sera.即係同一體積養菌量最少,唔知我有冇理解錯呢?

唔係講笑,科學數據跟現實資深師兄經驗背道而馳,真係有D困惑!暫時仲未找到原因。

網頁亦都有講 1L Sera 環可處理 200L 水量,亦可令水清徹,降低 NO3 喎!

係,用後no3真係無咁勁。

真係咁神奇?

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 灌水之王 論壇元老

做菌小...NO3未低囉.
[URL=http://s974.photobucket.com/user/wingk960/

如果照Wingk960講,NO2咪會高,點解又咁多資深師兄推薦呢?

超級版主

永久禁言

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 宣傳達人 灌水之王 論壇元老 開網功神

樓主e個問題問得非常好!我已前都有看過上面的生物環養菌量數據表才去買生物環,所以去買了s sizs 白dazs和黑dazs,單從數據和價錢應該是最好的選擇,之後都有試買其它的生物環試吓!因此終都想張魚缸做到最好比d魚住得好d和水質變化冇咁快變差,本人以前fot魚缸魚量不太多,ph常在7.8~8.0之間(後者是每星期換了四份一水量而才上到8.0) ,之後開始局部地更換 mono ball 20L ,過一個月後測試 ph 在7.8~8.2(但8.2 keep 得不太耐),mono ball 有一到不好的就是太阻水,所以如要用一定要放在尾倉!之後再試吓 ma環和今次的主角sera環,沙缸內開始取走全部的白dazs環,3個月後再測試吓!ph在7.9~8.3(8.2可以keep得長時間一點而最低都keep到7.9 e個數)。至於你想要的養菌量數據答案我就真係解答不到了!
但有一樣野可話比知的,就是你可買1L最平的環和1L最貴的在同一siza下和乾身的情況下一同掉在水中,睇睇d環在水中走出來的氣泡分別咁你就知分別在邊道! 另外不記得講本人沙缸會四個月生物環全部用咸水清洗乾淨的。
以下是本人用過的環和波在乾身情況下掉進水中搶水的感覺!
最搶水的排在頭位 : sear~ma和mono ball~e咸bio波∼黑dazs~白dazs
以上純個人小經驗!完全冇科學根據,斷估靠感覺!