海水領域 SeaFishZone

查看: 21820|回復: 4
打印 上一主題 下一主題

生物環濾材疑問 [複製鏈接]

樓主

小弟有一疑問請各位師兄高手解答指點迷津:
生物環經過多年使用,使唔使更換呢?如果換,換邊隻品牌好呢?
上谷歌搜尋,有文章話可以用一世,又有話用三五年要換;最近喺魚街又聽到個 Sales 同人講話兩年要換 ..... 邊樣真呢?

另外亦都搜尋到一啲關於 生物環或珠 每一 litre 可養菌嘅面積數字:

Sera: 270
Seachem Matrix: >720
Power House: 520
PH Monoball: 1010
MA: >600
Dazs black: >700

根據數字顯示,最大面積喺 Monoball,咁如果改用呢隻喺咪最掂呢?

沙發
daniel 發表於 2013-12-19 12:06
Sera咁差,點解咁多資深師兄用既?困惑中!

師兄,點解喺 "咁差" 呢?? 願聞其詳!

板凳
網頁亦都有講 1L Sera 環可處理 200L 水量,亦可令水清徹,降低 NO3 喎!

地板

多謝超級板主嘅解答同分享!
我知道跟住應該點做啦;就喺 change change change and change!!

change change change and changed................
最終換走咗 4L matrix,加入 10L Sera 同埋 5L powerhouse,打爆咗沙缸鳥