海水領域 SeaFishZone

查看: 5034|回復: 15
打印 上一主題 下一主題

皇帝細白依舊、法仙發呆 [複製鏈接]

樓主
聖帝真係領細白,係主缸落藥8日!全缸啲魚都無白點,唯獨聖帝依舊全新係,唯有捉出來落AB桶+籃十銅,今晚換桶時發覺d水印好嚴重,我已輕手20L水打大氣落5滴籃十字28度水,你地估條魚頂唔頂到呢
另外條法仙發呆,成日游埋一面又收口又白糞,係咪落藥後遺正呢?5日已換2次水,有無用呢?

超級版主

永久禁言

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 宣傳達人 灌水之王 論壇元老 開網功神

沙發
黄帝係比較煩d好易有水印,繼續用ab桶Q啦,藥你可減至只落3~4滴(作為附助)。至於法仙應該冇乜問題的,等多幾日睇吓情況係點。如果可以用格仔板格開條法仙就最好。

板凳
ice28720 發表於 2014-1-2 09:02
黄帝係比較煩d好易有水印,繼續用ab桶Q啦,藥你可減至只落3~4滴(作為附助)。至於法仙應該冇乜問題的 ...

Thanks.法仔而家缸中最大係佢,魚身無表面異樣,只係收口兼呆呆地.

最佳新人 活躍會員 熱心會員 論壇元老

地板
ching 條聖帝唔難搞, 水印可以不理,  反而法仙收口可以隨時一命嗚呼....

另外, 你肯唔肯定主缸本身(之前)有冇潛伏白點??
因為見你都q左條魚10日, 又有沙石底, 都有機會係本身個缸有白點,  新魚落缸就會上身   
暫時停賽

最佳新人 活躍會員 熱心會員 優秀版主 論壇元老 開網功神

發呆白屎是腸胃病,不是因白點
如果pm左無回復,請見諒,可能睇完忘記左,再pm就可

今日觀察其他魚開始擦身,今次係細白為禍,重難攪過大白,之前主缸用緊pointex,唯有Keep 住落先

calvinfff 發表於 2014-1-2 15:58
ching 條聖帝唔難搞, 水印可以不理,  反而法仙收口可以隨時一命嗚呼....

另外, 你肯唔肯定主缸本身(之前 ...

Thanks

阿峻 發表於 2014-1-2 20:23

Thanks

AB桶每日換足100%對

obama810 發表於 2014-1-3 16:06
AB桶每日換足100%對

努力......最緊要保住條命  
暫時停賽

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 灌水之王 論壇元老

最怕你缸水情況越來越差
呢排有冇 check 過 no2
☉︹☉

kwong426426 發表於 2014-1-4 19:37
最怕你缸水情況越來越差
呢排有冇 check 過 no2

真係灰灰地,我肯定係我的經驗累死條聖帝及澳洲仙,
Ching No2依然0, PH只得7.9, 呢幾日望住個缺好灰...
雖然3吋以下的魚好似無乜事, 但望住條法仙, 成日呆呆地沖水流,
其他魚又擦身, 真係灰到....唔知點算, 個缸2日前開始落籃十字,
慢慢落今朝都未到0.3, 希望救到la.....

obama810 發表於 2014-1-7 14:51
Ching No2依然0, PH只得7.9, 呢幾日望住個缺好灰...
...

用藥真係要講D經驗,  小弟頭兩年養海魚,  都係因用藥問題而要曬咸魚

你或者可以影條片上黎,  等大家幫下眼都好
暫時停賽

似乎是鰓蟲。

阿峻 發表於 2014-1-2 20:23

借post 一問,
發呆白屎是腸胃病應用什麼drug ?

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 灌水之王 論壇元老

obama810 發表於 2014-1-7 14:51
...

呆,可能係落藥後出問題,
其實主缸啲魚仲有冇白點?
我建議先大換水,睇吓魚壯態有冇好轉!
影吓個缸,器材,睇吓大家幫唔幫到你
☉︹☉