海水領域 SeaFishZone

查看: 4484|回復: 18
打印 上一主題 下一主題

求救!!!!!皇帝中頭。。。。 [複製鏈接]

樓主
在 YouTube 上觀看「皇帝頭中中」 - https://www.youtube.com/watch?v= ... outube_gdata_player

新買皇帝落q桶q,第三日頭中中嚴重咗,請問點解會咁同有咩方法可以幫下佢,謝謝

沙發
溫度,鹽度幾多?
有無對溫對水?
最好用光學鹽度計
PK, 眼境仙, 聖帝, 澳洲仙(雌), 東非藍圈, 賓賓藍吊, 印藍b, 黑背心, 公子小丑,  雞心吊, 月光狐, 紅狐, 粉吊, 深水魔

超級版主

永久禁言

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 宣傳達人 灌水之王 論壇元老 開網功神

板凳
未能很定是否魚鰾問題導致,你暫時可以用黄粉浸住先再觀察下先。

地板
溫度29,鹽度1.022,光學計度的,回家當日有對溫對水一次先落桶,

師兄我都覺得似魚鰾有問題引至佢平衡唔到咁,已經每晚100%換水前浸黄粉2~4個鐘,情況時好時差咁

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 宣傳達人 灌水之王 論壇元老

你條帝面黑黑,我意見未好浸藥直接落缸西起。或者好d

inin 發表於 2014-1-8 07:56
溫度29,鹽度1.022,光學計度的,回家當日有對溫對水一次先落桶,

師兄, 你要做既野都應該做哂...唯有下次買魚時望耐D條魚既態是否正常先買
PK, 眼境仙, 聖帝, 澳洲仙(雌), 東非藍圈, 賓賓藍吊, 印藍b, 黑背心, 公子小丑,  雞心吊, 月光狐, 紅狐, 粉吊, 深水魔

pca 發表於 2014-1-8 08:34
你條帝面黑黑,我意見未好浸藥直接落缸西起。或者好d

係呀,佢面黑黑請問係咩原因呢?thx

Seafishbaby 發表於 2014-1-8 08:56
師兄, 你要做既野都應該做哂...唯有下次買魚時望耐D條魚既態是否正常先買

唉,,我買果時都見有d面黑同小小中,不過好合眼緣所以買

inin 發表於 2014-1-8 10:21
唉,,我買果時都見有d面黑同小小中,不過好合眼緣所以買

邊樹買架?

最佳新人 活躍會員 熱心會員 灌水之王 論壇元老

預備買過條啦!

海腳買,個老闆好好人。
經過一晚打超大氣既方法,平衡力方面今日明顯已經有好大改善,不過重有d面黑黑。希望會繼續好轉啦

在 YouTube 上觀看「好轉片」 - https://www.youtube.com/watch?v= ... outube_gdata_player

已經有好轉,皇帝要加油呀

,ching唔駛買個條喇!

論壇元老

神一樣的對手

+OIL~~~~~
轉缸完成>
36x15x28 真滴漏 魚魚:金蝶x1 紅尾珠x1 網蝶x1 白眉x1 法仙x1 灰仙X1 幢仙x1 火箭x1
三點白x1 藍圈x1 小丑x2 藍紋x1 耳斑x1  藍仙x1 黑背心x2 紫月x1

R420 DB8i Pj7600 Sera 20L RW8

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 宣傳達人 灌水之王 論壇元老

得啦!條帝醒啦

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 灌水之王 論壇元老

放心,面黑係佢未定啫
☉︹☉

繼續打氣應該會好D

謝謝師兄,咁我依家放心d喇
我今日出魚街,見到好多皇帝原來都有頭中中,面黑黑既情況,可能有d新番魚都係咁