海水領域 SeaFishZone

查看: 4507|回復: 7
打印 上一主題 下一主題

求救!!!!!皇帝中頭。。。。 [複製鏈接]

樓主
在 YouTube 上觀看「皇帝頭中中」 - https://www.youtube.com/watch?v= ... outube_gdata_player

新買皇帝落q桶q,第三日頭中中嚴重咗,請問點解會咁同有咩方法可以幫下佢,謝謝

沙發
溫度29,鹽度1.022,光學計度的,回家當日有對溫對水一次先落桶,

板凳
師兄我都覺得似魚鰾有問題引至佢平衡唔到咁,已經每晚100%換水前浸黄粉2~4個鐘,情況時好時差咁

地板
pca 發表於 2014-1-8 08:34
你條帝面黑黑,我意見未好浸藥直接落缸西起。或者好d

係呀,佢面黑黑請問係咩原因呢?thx

Seafishbaby 發表於 2014-1-8 08:56
師兄, 你要做既野都應該做哂...唯有下次買魚時望耐D條魚既態是否正常先買

唉,,我買果時都見有d面黑同小小中,不過好合眼緣所以買

海腳買,個老闆好好人。
經過一晚打超大氣既方法,平衡力方面今日明顯已經有好大改善,不過重有d面黑黑。希望會繼續好轉啦

在 YouTube 上觀看「好轉片」 - https://www.youtube.com/watch?v= ... outube_gdata_player

已經有好轉,皇帝要加油呀

謝謝師兄,咁我依家放心d喇
我今日出魚街,見到好多皇帝原來都有頭中中,面黑黑既情況,可能有d新番魚都係咁