海水領域 SeaFishZone

查看: 3555|回復: 7
打印 上一主題 下一主題

皇帝背鰭穿咗 [複製鏈接]

樓主
買左條皇帝第4日開始見背鰭位置開始出爛肉,
開左啱濃度甲基藍浸,
長期打大氣,
點知之後每況愈下,
到尋晚第8日背鰭穿左個孔(望到另一面),
即時100%換水再開甲基藍,
今朝爛肉已經遍及全身,
可能我唔識救佢害左佢,
想請教各位我應該點樣醫爛肉,
萬一佢升仙後我是否應該100%換哂Q缸所有水?

2015年6月11日開缸36吋滴漏︰11寸波紋吊,8寸藍面,6寸太后,6寸狐狸,6寸藍吊,5寸法仙,5寸澳藍,5寸北斗,5寸皇帝,5寸白月,5寸藍吊,3寸雪印小丑,2寸天皇仙,2寸火背仙,醫生魚x2

2013年12月14日開缸17吋側滴漏Q缸︰

論壇元老

神一樣的對手

沙發
爛肉唔係應該浸黃粉
轉缸完成>
36x15x28 真滴漏 魚魚:金蝶x1 紅尾珠x1 網蝶x1 白眉x1 法仙x1 灰仙X1 幢仙x1 火箭x1
三點白x1 藍圈x1 小丑x2 藍紋x1 耳斑x1  藍仙x1 黑背心x2 紫月x1

R420 DB8i Pj7600 Sera 20L RW8

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 宣傳達人 灌水之王 論壇元老

板凳
浸Tdc,因為系防腐劑。加埋黃粉消炎應該好d

地板
我試過黃粉,同抗生素都唔唔得,最後用pg先醫得番好

黃粉係唔係可以同TDC一齊落?定分開AB桶?
2015年6月11日開缸36吋滴漏︰11寸波紋吊,8寸藍面,6寸太后,6寸狐狸,6寸藍吊,5寸法仙,5寸澳藍,5寸北斗,5寸皇帝,5寸白月,5寸藍吊,3寸雪印小丑,2寸天皇仙,2寸火背仙,醫生魚x2

2013年12月14日開缸17吋側滴漏Q缸︰

黃粉加tdc加快送佢去見耶穌!

甲基藍……只好幫魚魚過淡水加一至兩滴用………
Ab桶加黃粉重手少少!
相信你q缸入面啲生物環可以報消!

最佳新人 活躍會員 熱心會員 論壇元老

Dison 發表於 2014-1-8 17:02
甲基藍……只好幫魚魚過淡水加一至兩滴用………
Ab桶加黃粉重手少少!
相信你q缸入面啲生物環可以報 ...

主缸落甲基藍唔會報銷,因為我試過,落黃粉就一定報銷