海水領域 SeaFishZone

查看: 8797|回復: 22
打印 上一主題 下一主題

想問下魚街可靠魚店建議   [複製鏈接]

樓主
成日落到魚街,
都幫襯開某兩間地舖,
其實大家會提議邊間魚店買魚會穩陣D?
試過好多次正正常常2,3日就開始發病,
5日就升仙,
所以想問下大家經驗

2015年6月11日開缸36吋滴漏︰11寸波紋吊,8寸藍面,6寸太后,6寸狐狸,6寸藍吊,5寸法仙,5寸澳藍,5寸北斗,5寸皇帝,5寸白月,5寸藍吊,3寸雪印小丑,2寸天皇仙,2寸火背仙,醫生魚x2

2013年12月14日開缸17吋側滴漏Q缸︰

沙發
間間9成都有病
q魚係必須
學q魚好過

論壇元老

神一樣的對手

板凳
其實魚舖都唔會知魚本身個狀況(知都唔會講), 我覺得有少少睇彩數同自己睇魚經驗, 返魚途徑大家都差唔多~

除左地舖, 樓上舖都開到成行成市~
轉缸完成>
36x15x28 真滴漏 魚魚:金蝶x1 紅尾珠x1 網蝶x1 白眉x1 法仙x1 灰仙X1 幢仙x1 火箭x1
三點白x1 藍圈x1 小丑x2 藍紋x1 耳斑x1  藍仙x1 黑背心x2 紫月x1

R420 DB8i Pj7600 Sera 20L RW8

地板
學揀魚,Q魚就玩到
PK, 眼境仙, 聖帝, 澳洲仙(雌), 東非藍圈, 賓賓藍吊, 印藍b, 黑背心, 公子小丑,  雞心吊, 月光狐, 紅狐, 粉吊, 深水魔

最佳新人 活躍會員 熱心會員 論壇元老

其實間間都差唔多,  每一水魚都可以有病

當然價錢會有上落,  行多兩間自然知道

咩魚返到屋企都係靠晒你,  驚易死就買粗生魚
暫時停賽

學醫魚羅

我都覺魚街大果兩間好易死, 樓上鋪好D(個人感覺)

論壇元老

地下舖流量大、樓上魚定身d!不過要學識揀魚

論壇元老

靠自己喇,吾通魚鋪會話比你知,边條有病叫你吾好買咩?
美法,一幢,皇帝×2,澳洲仙,太后,藍仙,火焰,檸批,石美,天王仙,馬

管理員

我係新手

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 宣傳達人 灌水之王 突出貢獻 優秀版主 榮譽管理 論壇元老 開網功神

我覺得間間都差唔多
我屋企隔離有粒山咁大既鑽石可唔可以唔做野有糧出呀www.facebook.com/groups/999926450065064/

版主

珍惜生命,避免生靈塗炭

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 灌水之王 優秀版主 論壇元老

凡事都係靠自己,
自己對眼都信唔過,點信人呢!
首先要學揀魚!其次係睇番自己個缸既setting!
多彩仙、畢加索小丑,藍吊、紫吊
Redsea Reefer 170
Deltec 1455
AI26HD
Teco TK 500

想養到魚,先要死魚。唔關魚鋪事,經驗實為先。

我會先睇一轉,再過三∼四日,還活生生的就收養回家(平的就不理了)
百忍是金
失去了10年的快樂又回來了!
目標:粉吊 或雞心的蛋蛋

論壇元老

樓上講得岩~所以去d 屋村style 魚鋪  都唔錯~ 少人買魚~d魚養定d ~ 死得既都死左...唔死既自已命大。

最好可以試餵啦~ 前排先係屯門1魚店 買左條 開口食粒既寶石 。之前買親都唔開口 =.=

論壇元老

bowenwong 發表於 2014-1-17 11:42
寶石都唔開口,係你個缸有問題!關乜舖頭事!開口等於無病養得生!

好激動喎師兄~

ybkwok 發表於 2014-1-16 21:50
凡事都係靠自己,
自己對眼都信唔過,點信人呢!
首先要學揀魚!其次係睇番自己個缸既setting!

師兄,可唔可以講吓你揀魚嘅心得呀?指點吓我呢個新手吖!

最佳新人 活躍會員 熱心會員 論壇元老

無人敢講 養乜魚都包開口 包唔死掛?  

版主

珍惜生命,避免生靈塗炭

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 灌水之王 優秀版主 論壇元老

andrewsiu 發表於 2014-1-17 14:06
師兄,可唔可以講你揀魚心得呀?指點我呢個新手!

我既標準係,
冇收背,冇爆身,冇爛鰭,冇白點,冇擦身,
冇頭岳岳,冇哩埋!
最好係,周圍游,周圍啄,個身越壯越好!
其他既就等其他師兄補充!

版主

珍惜生命,避免生靈塗炭

andrewsiu 發表於 2014-1-17 14:06
師兄,可唔可以講你揀魚心得呀?指點我呢個新手!

仲有,要觀察同缸其他魚,如果有任何異樣,
都係唔會買住!
所以我成日都企人地個魚缸前面,
好似傻佬咁,望實D魚,5至10分鐘既!