海水領域 SeaFishZone

查看: 10893|回復: 23
打印 上一主題 下一主題

珊瑚甩色 [複製鏈接]

樓主
草皮養左幾個月,但最近由螢光綠變左佢啡色,花照出,
皮革又係明明綠色變左做肉色,到底咩事呢?

200l水左右
燈 maxspect razor 160w 開6個鐘左右
ph 8.3
鹽度 1。025
水溫25度左右
no3 5ppm

最佳新人 活躍會員 熱心會員 論壇元老

沙發
可以唔屎理,照舊keep 住d 水 無乜大變化,自己會綠翻

同埋 藍光重過白光 好d

板凳
咩皮革?

有否用咩隨no3或po4產品?

地板
TAM 發表於 2014-1-17 20:26
咩皮革?

有否用咩隨no3或po4產品?

只係用通心粉咋

咩皮革?

玩呢D產品用量好重要!!

(可能是這產品引起不理是否先)

見議抽起部份先(如跟見議量用可抽起2/3)
如抽起後是他引發皮退色
比1~2個時間皮後正常會變返綠
如冇變綠就可能是其他問題
燈光偏藍當然係好

主因珊瑚更好睇

有D皮亦需要吸藍光但不是所有皮革

有日皮,南非皮,日皮開得好正常

不一定正確
日皮非需吸藍光一類
(個人經驗)
但po4急跌日皮會淡色

抽起部份通粉較佳
再比D時間佢好返便可

心急冇用

其實支r420r 160w 已經係偏重藍光

體d 燈珠藍多白少,16000k 版本

管理員

我係新手

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 宣傳達人 灌水之王 突出貢獻 優秀版主 榮譽管理 論壇元老 開網功神

加D鐵原素
我屋企隔離有粒山咁大既鑽石可唔可以唔做野有糧出呀www.facebook.com/groups/999926450065064/

燈光偏藍更加代表有問題不是!!!!!????

加D鐵原素

加左同意皮更綠
但不加亦不會退色
如加**可能**有多D苔風險
所以個人喜愛

管理員

我係新手

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 宣傳達人 灌水之王 突出貢獻 優秀版主 榮譽管理 論壇元老 開網功神

加鐵多D苔你成支車落去
我屋企隔離有粒山咁大既鑽石可唔可以唔做野有糧出呀www.facebook.com/groups/999926450065064/

如加可能有多D苔風險

當然唔會

玩角時有用KZ支鐵
玩石仔桶
冇問題
但非角缸**可能**問題較大
如**落多左**可能**提供如草類等更多養份
玩淡水玩水草時亦有一支鐵原素
(希望冇記錯)

亦有人說落鐵原素**有機會**多D怪苔

不一定正確
只供參考

不一定正確
只供參考

對皮退色問題。。 其實無乜意見

都系唔好太擔心,一見退又加乜加乜,又燈又流 移來移去最唔好

經驗所得,皮系得綠 黃 白 and 肉色 花或so

養養下變色

原因太多。。 好像tam 所講  po4 no3 上落有影響,河馬大佬講  鐵又有影響…

日皮果d 綠色系熒光色,單開藍燈好鬼熒光無錯吧?  果d 需要藍光激發

r420r 16000k版本本來就偏藍…我相信無人會開白100 藍70 吧? 所以可以排除 唔夠藍既

唔夠鐵? 又要體下換水如何播?n 耐無換 甘好有可能真系唔夠,補補好

np 問題就學tam 講  有無大上大落了 。  如果都排除唔系,只有保持d 水穩定。 等件皮自己變,無得急

我近來主要玩角,d 皮 綠完又退 退左又會綠翻。。 證明一樣野

退左唔屎怕,會綠翻的 無需太擔心

照6小時是不是小了些,我都照10小時。

多謝各位意見,我照6個鐘係因為之前太長燈照爆苔,另外想問燈光太強會唔會令珊瑚退色?

管理員

我係新手

我兩支400w鹵仔照十粒鐘都無爆苔,你留意下D水質啦。

拎晒黎我度買過晒啲新既咪得囉

肥嘟嘟河馬仔 發表於 2014-1-18 12:47
我兩支400w鹵仔照十粒鐘都無爆苔,你留意下D水質啦。

其實我已經用ro水開鹽,鹽用red sea,仲需唔需要落d咩?一星期換1次水正常嗎?