海水領域 SeaFishZone

查看: 2810|回復: 4
打印 上一主題 下一主題

藍仙身上生膜一問? [複製鏈接]

最佳新人 論壇元老

樓主
藍仙呢幾日身上忽然多左一層好薄膜,見佢間唔時有擦一兩下身不過都重好搶口!(影相睇唔到)
藍仙由2"養到4",近排都有加過其他魚,不過全部都在Q缸q完先入缸!
缸中其他魚冇出現呢個問題,有冇Ching知係乜事?
請問銅藥加殺菌水同時一齊用可以嗎?

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 宣傳達人 灌水之王 論壇元老

沙發
想當年多數人叫魚cancer ,吾理就爛到全身。我試過好多次都成功系用黄粉加EM丸浸。打大氣浸三曰到期間換主缸水將藥滅半最後塊膜會白色亦脱下……師兄不防試試

最佳新人 論壇元老

板凳
pca 發表於 2014-1-19 00:51
想當年多數人叫魚cancer ,吾理就爛到全身。我試過好多次都成功系用黄粉加EM丸浸。打大氣浸三曰到期間 ...

請問會否傳染??我已經將藍仙轉到Q缸,但Q缸有已經有銅藥!!如果再加甲基藍可以嗎??
因為家中冇黃粉&EM丸,要下星期尾先有假

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 宣傳達人 灌水之王 論壇元老

地板
系會傳染最常見亞拉伯,同一棟

最佳新人 論壇元老

pca 發表於 2014-1-19 18:33
系會傳染最常見亞拉伯,同一棟

今晚返去留意下條一幢先
THX CHING