海水領域 SeaFishZone

查看: 6909|回復: 20
打印 上一主題 下一主題

no2 no3測試劑問題 [複製鏈接]

樓主
圖1

圖2

圖2

沙發
我想問測試劑會唔會過期?圖中我是用化氮內的污水做測試結果為怎麼顏色唔會變去紅色?我經常測no2 no32樣數據經常都係0……我在懷疑唔知係咪過左期?求解答

板凳
化氮d水黑色

論壇元老

神一樣的對手

地板
除非你化氮出黎D水係透明
轉缸完成>
36x15x28 真滴漏 魚魚:金蝶x1 紅尾珠x1 網蝶x1 白眉x1 法仙x1 灰仙X1 幢仙x1 火箭x1
三點白x1 藍圈x1 小丑x2 藍紋x1 耳斑x1  藍仙x1 黑背心x2 紫月x1

R420 DB8i Pj7600 Sera 20L RW8

師兄~~你攪笑呀?
拎化氮水test,新年流流~攪D咁既笑話
My Snowcasso

管理員

我係新手

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 宣傳達人 灌水之王 突出貢獻 優秀版主 榮譽管理 論壇元老 開網功神

我屋企隔離有粒山咁大既鑽石可唔可以唔做野有糧出呀www.facebook.com/groups/999926450065064/

最佳新人 論壇元老

版主

初級新手水水熊

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 宣傳達人 灌水之王 優秀版主 論壇元老 開網功神

化氮好可能冇NO2.NO3..
返工冬眠放工失蹤善良熊

可能講笑

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 灌水之王 論壇元老

哈..有新意思.
[URL=http://s974.photobucket.com/user/wingk960/

管理員

海水領域灌水之王

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 宣傳達人 灌水之王 突出貢獻 優秀版主 榮譽管理 論壇元老 開網功神

我真係傻架

最佳新人 論壇元老

冇用呢D嘢好耐了................

nickcw 發表於 2014-2-9 22:52
冇用呢D嘢好耐了................

點解唔駛用?

API出名冇用 我都轉左SALIFERT

最佳新人 論壇元老

charles_cmh 發表於 2014-2-10 19:36
點解唔駛用?

以前成日用, 但養耐咗發覺準時換水, 魚量不過份多, 可以講係完全冇問題, 因為化學鹽已足夠平衡番缸水, 故只要定時換水(例如本人就一星期一次)不可偷懶, 所以魚魚平均壽命都很長  

版主

馬記廁所友

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 灌水之王 論壇元老

如果你係FOT,根本毋需理會NO3多少,足夠環已經好快將NO2轉化為NO3
如果你係RT,NO2一定係0,足夠氧氣下生物石會好快將NO2轉為NO3,
NO3高低你睇玻璃上既啡苔多少已知一二
日日唔刷唔得,NO3起碼過20
2~3日一小撻,NO3 2-5
珊美,火炎仙,虎紋仙,虎皮仙,公子小丑,金錢麒麟,藍吊,黃三角吊,藍吊,金背狐,粉公,橙尾魔

vsvs 發表於 2014-2-11 14:06
如果你係FOT,根本毋需理會NO3多少,足夠環已經好快將NO2轉化為NO3
如果你係RT,NO2一定係0,足夠氧氣下生物石 ...

2~3日一小撻,NO3 2-5

咁姐係我個缸有咁多啦 試劑只可以CHECK到5