海水領域 SeaFishZone

查看: 3939|回復: 9
打印 上一主題 下一主題

求教!買左個BM QQ化氮,但係想請教高手可唔可以改裝? [複製鏈接]

樓主
大家都知BMQQ係內置,但係我個缸係細缸,而且用緊個Dazs既T5HO既燈,點知個燈太闊,頂住左個BMQQ放唔到入缸內...
唔知可唔可以裝個化氮掛出缸外,然後入水同出水口都駁返係管進出缸內...
唔知有無可能呢?
個氣泵有無d吸水既能力將d水由缸內抽去缸外,照計就唔係好遠架唧,由缸內既水面抽去缸外個氣泵入口
應該最多都係1x cm既距離。
之後出水位又駁返條管入缸內,d水既壓力應該可以迫返去缸內...
我而家只係咁諗唧,不試過得唔得,想問下咁多位師兄既意見
謝謝

沙發
唔可以,不如你考慮升高支燈,無咁煩

板凳
@wahwah@ 發表於 2014-2-19 07:24
唔可以,不如你考慮升高支燈,無咁煩

係咪因為個氣泵無吸水既能力啊?
我個燈如果係咁既話,就會升到好高好高架啦...就係升唔到所以先咁麻煩

論壇元老

神一樣的對手

地板
換燈把啦
轉缸完成>
36x15x28 真滴漏 魚魚:金蝶x1 紅尾珠x1 網蝶x1 白眉x1 法仙x1 灰仙X1 幢仙x1 火箭x1
三點白x1 藍圈x1 小丑x2 藍紋x1 耳斑x1  藍仙x1 黑背心x2 紫月x1

R420 DB8i Pj7600 Sera 20L RW8

kenjigood 發表於 2014-2-19 12:31
換燈把啦

哈哈,盞燈無壞,無端端換又唔捨得
其實我係想換背滴既,不過尺寸有限,出面街買到既都唔fit size

論壇元老

神一樣的對手

咩size先
轉缸完成>
36x15x28 真滴漏 魚魚:金蝶x1 紅尾珠x1 網蝶x1 白眉x1 法仙x1 灰仙X1 幢仙x1 火箭x1
三點白x1 藍圈x1 小丑x2 藍紋x1 耳斑x1  藍仙x1 黑背心x2 紫月x1

R420 DB8i Pj7600 Sera 20L RW8

18"長x13"深(打算3"係背滴位),因為地方有限,缸深最多都係得13"
高就12"-14"都無所謂
睇黎都要訂做先有

背滴3吋倉,連NACQQ都擺唔落架

@wahwah@ 發表於 2014-2-19 23:30
背滴3吋倉,連NACQQ都擺唔落架

我度過,打橫應該無問題

最佳新人 活躍會員 論壇元老

其實咁細個缸,轉密D水,或養小D生物卅魚。直情唔用skimmer都得
14年1月26日,新40吋魚缸連沙缸共600升水。新手學玩瑚仙缸
主缸器材: 40吋缸連沙缸共600升水, SERA 環, MP40WES造浪, 2x250w鹵仔, 2x39W T5HO, PJ11000, H﹠S200, 豆樽 及 PO4x4.
13年8月26日爆60吋(800升水)滴漏魚缸後, 9月14日,一切從24吋背滴漏魚缸開始.