海水領域 SeaFishZone

查看: 9254|回復: 34
打印 上一主題 下一主題

新人新手請指教,我的48吋瑚仙幼兒園 [複製鏈接]

樓主
法仙仔,紫月仔,馬鞍仔,一幢仔,太后仔,籃圈仔,籃咀仔,珠仙仔,籃面,耳班,火焰仙

沙發
Ching 可以分享下设备?
https://www.flickr.com/photos/133879868@N03/page1

https://www.facebook.com/marine.clownfish

板凳
我只係普通平玩,又可以話係唔識點可以玩好啲
我都想啲魚可以健康長大
我個缸只有一支網上搵人整既led,全行活石,沙缸頭倉珊瑚骨,二倉一個普通ae化氮,三倉活石
尾行一個6000L上水,一星期換少量水
冇其它設備,師兄們有咩提議同指教可以俾小弟
我其實未玩過咸水,開缸兩個月
我好鍾意海水仙魚,好想養好啲

地板
咁簡单都玩到瑚仙加油
https://www.flickr.com/photos/133879868@N03/page1

https://www.facebook.com/marine.clownfish

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 宣傳達人 灌水之王 論壇元老

加多條金眼吊或火熖吊刨下苔

我有黄吊,大帆吊,金眼吊同金線吊呀師兄

瑚仙缸內有噤多仙和吊

z2z2 發表於 2014-3-8 22:58
瑚仙缸內有噤多仙和吊

佢地好和平架,仲有4隻醫生蝦,兩條馬鞍小丑,兩條五彩青蛙

我仲搵緊條澳洲仙,加埋就滿足啲!!
早幾日雄X有,但太大條同已售

論壇元老

慾望無限…但資源$勁有限! T_T

最佳新人 活躍會員

兩個月
唔加魚可以加珊瑚,如草皮、鈕扣、千手
我是買魚狂…也是死魚皇

最佳新人 活躍會員 論壇元老

但係d 珊瑚果樣好似唔係幾好,開得

2013年4月21日 ∼31吋假側濾魚缸

版主

馬記廁所友

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 灌水之王 論壇元老

入魚要慢慢嚟,始終有珊瑚,你啲仙都算叫大魚,
玩到珊瑚就玩到魚(唔開口,打架另計),控制得宜,唔係就兩頭唔到岸
養珊瑚平時基本留意硬度和鈣,落啲維他命更加好,魚顏色都會受惠
魚多=排泄多-->足夠水流-->化氮大啲--->珊瑚靚啲
珊美,火炎仙,虎紋仙,虎皮仙,公子小丑,金錢麒麟,藍吊,黃三角吊,藍吊,金背狐,粉公,橙尾魔

米諾斯 發表於 2014-3-9 04:36
但係d 珊瑚果樣好似唔係幾好,開得

始終仙魚都會有啲啄珊瑚,多數都開得冇問題,只你花瓶唔多開

vsvs 發表於 2014-3-9 09:38
入魚要慢慢嚟,始終有珊瑚,你啲仙都算叫大魚,
玩到珊瑚就玩到魚(唔開口,打架另計),控制得宜,唔 ...

多謝師兄提點!!
啲魚除左條籃圈全部都開哂口食粒糧喇

加油

利害,小弟淨fot都玩到頭痕

Divertonyhk 發表於 2014-3-9 15:48
利害,小弟淨fot都玩到頭痕

只要新魚做好檢疫同保持良好水質就多數唔大問題呀師兄魚小食多餐,水小量多換
適量補充液添加同維他命

版主

馬記廁所友

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 灌水之王 論壇元老

漏講一樣,每個星期補下菌種
珊美,火炎仙,虎紋仙,虎皮仙,公子小丑,金錢麒麟,藍吊,黃三角吊,藍吊,金背狐,粉公,橙尾魔

論壇元老

多口,新手開缸兩個月,又魚又珊瑚,危,不喜勿插
美法,一幢,皇帝×2,澳洲仙,太后,藍仙,火焰,檸批,石美,天王仙,馬

vsvs 發表於 2014-3-9 18:31
漏講一樣,每個星期補下菌種

我每次換水都會加返菌