海水領域 SeaFishZone

查看: 5767|回復: 12
打印 上一主題 下一主題

皮革由綠色變白色,請教有咩辦法變回綠色? [複製鏈接]

最佳新人 活躍會員 論壇元老

樓主
皮革由綠色變白色,請教有咩辦法變回綠色?

14年1月26日,新40吋魚缸連沙缸共600升水。新手學玩瑚仙缸
主缸器材: 40吋缸連沙缸共600升水, SERA 環, MP40WES造浪, 2x250w鹵仔, 2x39W T5HO, PJ11000, H﹠S200, 豆樽 及 PO4x4.
13年8月26日爆60吋(800升水)滴漏魚缸後, 9月14日,一切從24吋背滴漏魚缸開始.

沙發

你行豆仲加PO4X4?
減豆, 拎走PO4X4, 基本由白到回服最少3個月至半年

板凳
Gamakatsu 發表於 2014-3-10 23:51
你行豆仲加PO4X4?

有用豆豆,但600L水只落20ml豆(用豆樽)。
PO4X4 250ML用袋裝住
每日落26滴碘(約1ML),早晚各13滴。
近日開始落KENT ﹣ CHROMA PLEX,每日落7ML。

水質資料
水 1.025
K+ 360~380
MG 1300
CA 450
PO4 1
NO3 0
NO2 0
KH 11
PH 8.25

THANK YOU
14年1月26日,新40吋魚缸連沙缸共600升水。新手學玩瑚仙缸
主缸器材: 40吋缸連沙缸共600升水, SERA 環, MP40WES造浪, 2x250w鹵仔, 2x39W T5HO, PJ11000, H﹠S200, 豆樽 及 PO4x4.
13年8月26日爆60吋(800升水)滴漏魚缸後, 9月14日,一切從24吋背滴漏魚缸開始.

地板
點解落咁多碘既? 量度唔到既,或者調節下份量
po4x4,拎走佢先
我500litre水,滿缸珊瑚,1星期都無1滴碘,靠換水。添加劑,量度唔到標準既,小落為妙

最佳新人 論壇元老

PO4 有 1 咁嚴重??? 變白的話先減光照先.

管理員

我係新手

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 宣傳達人 灌水之王 突出貢獻 優秀版主 榮譽管理 論壇元老 開網功神

由綠色變白色花定肉
我屋企隔離有粒山咁大既鑽石可唔可以唔做野有糧出呀www.facebook.com/groups/999926450065064/

最佳新人 活躍會員 熱心會員 論壇元老

碘,其實唔需要落

肥嘟嘟河馬仔 發表於 2014-3-11 14:59
由綠色變白色花定肉

花變白

最佳新人 論壇元老

garry 發表於 2014-3-11 20:12
新買件非皮明明白花一星期後變綠花。點解。真奇怪。
件印尼白花皮又冇變。
我明明想買綠花。老細話唔賣住 ...

我有件日皮都係啊

KH 11?會唔會高過頭?

Lewis_Lo 發表於 2014-3-10 23:54
有用豆豆,但600L水只落20ml豆(用豆樽)。
PO4X4 250ML用袋裝住
每日落26滴碘(約1ML),早晚各13滴。 ...

好得意o既一樣野,用甘多環用甘少豆,no3竟然0,po4竟然1甘高
數值方面:當你玩軟野計
水質資料
水 1.025
K+ 360~380
MG 1300
CA 450(太高)
PO4 1(太高)
NO3 0(?)
NO2 0
KH 11(太高)
PH 8.25
皮如果變左白,係好難會變返綠