海水領域 SeaFishZone

查看: 2834|回復: 3
打印 上一主題 下一主題

小弟新手跳海水∼∼∼ [複製鏈接]

樓主
小弟新手跳海水∼∼∼咁多位師兄,小弟有一個83cm x 43 x 50嘅淡水缸+桶(養琶中),有見咁多位師兄RT好靚想轉玩海水缸。

我應該用舊缸+沙缸玩海水定做個新缸+沙缸?
=如果用舊缸+沙缸會用"逃寶"嘅"虹吸過濾器T組件"接去沙缸∼
=如果做個新缸+沙缸想問下3呎缸(一面水晶)+沙缸+櫥+喉要幾錢?(我budget係$2000~3000 )?

缸底會有2吋沙.

skimmer: bm-nac 5.5
潛水泵:  多數會用3000L卅H ( 牌子未定)
生物石: 60
水冷: 遲D先買
豆樽: 唔知邊款好
燈: 未諗
造浪: wp25

請問我仲差D咩?

唔該∼∼∼∼

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 灌水之王 論壇元老

沙發
C兄.......你去2手度睇.我見到1個好正.你不直啱啱地.
[URL=http://s974.photobucket.com/user/wingk960/

板凳
筆直 $2000-$3000 唔夠架

=如果做個新缸+沙缸想問下3呎缸(一面水晶)+沙缸+櫥+喉要幾錢?(我budget係$2000~3000 )?

最佳新人 活躍會員 熱心會員 論壇元老

地板
平平地3尺缸 加沙缸同櫃未計水晶缸都3000-4000喇。。
我自己set,,全部用晒日本灰喉,美國止回,日本閘,,淨係喉我都買左2千蚊,,
另外,,你2手都要計下,,3尺缸都要差唔多800-1000蚊運費
如果你budget2000-3000,,不如開個假滴2尺比多d心機玩好過,,唔係想打擊你,,我試過轉好多缸,,最後一次就唔理budget。。要用就買,,我套3尺全新都要成差唔多3萬先setup到。。