海水領域 SeaFishZone

查看: 5589|回復: 15
打印 上一主題 下一主題

莫非冬瓜亦要食粒 [複製鏈接]

最佳新人 活躍會員 熱心會員

樓主

會不會過早開心!

活躍會員 論壇元老

沙發
應該唔算數

板凳
garykwok 發表於 2014-3-23 23:29
應該唔算數

我都驚眼花,亦都懷疑,是否真確?

活躍會員 論壇元老

地板
peterleung 發表於 2014-3-23 23:33
我都驚眼花,亦都懷疑,是否真確?

依家唔多似呀師兄明天加油

garykwok 發表於 2014-3-23 23:44
依家唔多似呀師兄明天加油

多謝意見,會密切注視的.

最佳新人 論壇元老

食粒未必夠食生口嘢襟玩

大師個缸長期落銅,有無頭洞?

LebornJames 發表於 2014-3-24 08:18
食粒未必夠食生口嘢襟玩

大師個缸長期落銅,有無頭洞?

不敢當,論魚大家平輩相稱好了!
銅藥對頭洞有所影響,可能是個誤會,這情況只會發生在個別魚隻身上,單單這一月份才接手的魚缸,三天前剛下了第四次的硫酸銅,養了八個多月的日蝕蝶,七個多月的月光,半年的啡刀和葵扇蝶,身上都未發現頭洞,快要四年的醫生及四年多的黑蟋蟀亦未發現.

请教大師個缸點SET?

请教大師個缸點SET?

唐2010 發表於 2014-3-28 13:27
请教大師個缸點SET?

唔敢當! 其實我魚缸的 setting 和大家的都差不多,也是底砂缸放生物環及化氮,Coralife 18w 殺菌燈,尾倉用 Eheim 1262 上水泵,魚缸內用3-4吋厚底砂,有做底喉架充水層,放棄使用抽底水泵,改以氣泡帶動慢流過濾,並以生物石做景,另加一個 Seio 620 水流泵,照明則以鴨記每支$100,一藍一白LED 燈,說起上來要比一般的設置更簡單.

peterleung 發表於 2014-3-28 18:33
唔敢當! 其實我魚缸的 setting 和大家的都差不多,也是底砂缸放生物環及化氮,Coralife 18w 殺菌燈,尾倉用 ...

多謝晒師兄詳盡既答覆,還想請教下底沙要鋪幾厚?
底喉架內放置氣管?

唐2010 發表於 2014-3-31 11:06
多謝晒師兄詳盡既答覆,還想請教下底沙要鋪幾厚?
底喉架內放置氣管?

底砂最少三四吋,氣管只放在底喉架的出水口透明管內,離砂面約三吋的高度,不要將氣排進底喉架內便可以了.

2014-03-31 001.JPG

peterleung 發表於 2014-3-31 13:21
底砂最少三四吋,氣管只放在底喉架的出水口透明管內,離砂面約三吋的高度,不要將氣排進底喉架內便可以了.
...

利用氣體帶動水流?會唔會只有條透明管個度D有流動,而沙底喉內水流就唔郁呢?

唐2010 發表於 2014-3-31 16:08
利用氣體帶動水流?會唔會只有條透明管個度D有流動,而沙底喉內水流就唔郁呢?

小弟也有相同的疑問....希望大師可解惑....

唐2010 發表於 2014-3-31 16:08

其運作原理十分簡單,像以前養金魚的隔屎板一樣,利用不同水壓,以氣泡將管子內的水帶走,而空著的部份,很快便被較高水壓的砂底充水曾補回,形成一個一個慢流的底砂過濾系統.這個過濾系統從2009年7月開始,設置於40"舊魚缸,一直沿用至今,經已有四年半,兩年前因遷居,和今年一用初的換缸關係,才清洗過兩次,砂底的污垢物,與多年前用抽底水泵一樣,積聚不少,這足可引證是正常的在慢慢運作.

peterleung 發表於 2014-4-1 07:41
其運作原理十分簡單,像以前養金魚的隔屎板一樣,利用不同水壓,以氣泡將管子內的水帶走,而空著的部份,很快便 ...

明白晒!!多谢师兄解答