請選擇 進入手機版 | 繼續訪問電腦版

海水領域 SeaFishZone

查看: 17749|回復: 40

30" Large Mini Reef [複製鏈接]

最佳新人 論壇元老

自上年痴痴呆呆咩都唔識地買左個背滴, 至經過一個炎夏死傷慘重, 最後完成2013年, 結果係交完學費上了一課.

本來已經死心塌地, 準備離場. 新年過後, 卻突然有感自己其實好咸, 想對自己的海洋事業"重振雄風". 於是下定決心, 破定銀包, 整個滴滴仔.

7/2/14 落訂
設計圖:
Display Tank 30" x 18" x 20"

Supporting Carbinet 30" x 18" x 38"

Sump 15.5" x 18" x 20"

15/3/14 收貨
SET-UP

一直以為SETUP只係一條起兩條止的喉, 實在係井底之蛙

最佳新人 論壇元老

15/3/14 Set-Up Cont'd

化氮 & WP-25 造浪 Controller

化氮 RLSS R-6i

止回閥

落水喉

電箱

滴漏槽

收埋電線

開始行清水, 始終唔知大陸野有D咩, 所以穩陣D沙缸加埋炭, 有咩毒野都吸左去

正面

右側

左側

論壇元老

玩魚可令人成長

個缸好靚
透露下整左幾錢左右
WP25咁放有冇咩特別用途咖?

版主

馬記廁所友

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 灌水之王 論壇元老

玻璃浪盒
落水應該做兩個45度
出水開二兩條蛇仔仲正
第二條落水有咩用?
珊美,火炎仙,虎紋仙,虎皮仙,公子小丑,金錢麒麟,藍吊,黃三角吊,藍吊,金背狐,粉公,橙尾魔

我訂果個滴滴仔同設備都跟你差不多, 二月尾訂仲係等阿鬼通知.  師兄打算用咩水冷同燈 ? (我訂左maxspect 160w 同海行hs 28A).  
35''RT 聖圈, 一幢, 紫月, 火焰鷹, 火焰仙, 檸批, 雞心, 紫吊, 黃吊, 蓋吊, 黑背心, 畢卡索小丑, 睡衣,澳洲摩, 六線狐

最佳新人 論壇元老

換水多過食飯 發表於 2014-3-31 01:31
個缸好靚
透露下整左幾錢左右
WP25咁放有冇咩特別用途咖?

如 vsvs CHING所講, 用黎收埋個造浪, 外觀好睇一D

整左幾錢我pm 你

最佳新人 論壇元老

vsvs 發表於 2014-3-31 15:04
玻璃浪盒
落水應該做兩個45度
出水開二兩條蛇仔仲正

請大師指教一下, 唔係太明點樣兩個45度

另一條好似挖頭路既出水係俾換水用, 要換水的時候就駁條長喉過廁所開掣 , 係幾方便的

最佳新人 論壇元老

bryan811 發表於 2014-3-31 17:11
我訂果個滴滴仔同設備都跟你差不多, 二月尾訂仲係等阿鬼通知.  師兄打算用咩水冷同燈 ? (我訂左maxspect 16 ...

水冷同燈都同你一樣, 一陣繼續UPDATE

最佳新人 論壇元老

16/3/14 Aquascaping

行完清水開始砌石落砂, 同埋落海水.
用左差不多4個鍾先砌到個咁既景出黎, 感覺太過公整, 所以唔多LIKE, 只有6成滿意度.

正面

右側

全缸

dickyjai 發表於 2014-3-31 20:29
16/3/14 Aquascaping

行完清水開始砌石落砂, 同埋落海水.

你冇幫阿鬼買石?我已經去佢鋪頭揾定心水平板生物石,到送缸時一起來砌。師兄打算玩RT?
35''RT 聖圈, 一幢, 紫月, 火焰鷹, 火焰仙, 檸批, 雞心, 紫吊, 黃吊, 蓋吊, 黑背心, 畢卡索小丑, 睡衣,澳洲摩, 六線狐

最佳新人 論壇元老

bryan811 發表於 2014-3-31 21:03
你冇幫阿鬼買石?我已經去佢鋪頭揾定心水平板生物石,到送缸時一起來砌。師兄打算玩RT?

缸落訂之後就已經去左佢度買埋石, D石係佢D貨來的.

最佳新人 論壇元老

20/3/2014 Second SET-UP

因為支燈黎唔切, 所以呢日送上黎連SET水冷

水冷 HS-28a

Maxspect Razor 420r 160W 16000k

順便請槍幫我REFINE下個景, 諗住遮出水口, 睇落好似比自己好小小, 但都係唔多滿意.

全缸照

17/3: 轉舊缸藍吊
20/3: 轉
舊缸黑小丑

Water Parameter Tests:

Date

Test Panels

General  Panel

Inorganic  Wastes Panel

pH

S.G.

NH3

NO2-

NO3-

PO43-

8.0

1.024

26.7

0.5

--------

--------

8.0

------

27.1

--------

--------

最佳新人 活躍會員 論壇元老

HS28A散熱位係背脊, 咁放會唔會影響制冷效率

最佳新人 論壇元老

number 發表於 2014-3-31 23:18
HS28A散熱位係背脊, 咁放會唔會影響制冷效率

所以設計缸櫃的時候, 特登叫師父將右面背版留空, 並且係右側造百葉, 希望加強散熱能力.

呢幾日熱D, 間唔時會試下個水冷. 背後的確係好熱, 不得不承認儘管設計上有以上考慮, 制冷效率唔多唔少仍有影響.

有D衝動想相反方向掉轉佢, 但係又禁唔到制, 睇唔到溫

版主

馬記廁所友

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 灌水之王 論壇元老

dickyjai 發表於 2014-3-31 20:02
請大師指教一下, 唔係太明點樣兩個45度

另一條好似挖頭路既出水係俾換水用, 要換水的時候就 ...

好似你條上水咁款
珊美,火炎仙,虎紋仙,虎皮仙,公子小丑,金錢麒麟,藍吊,黃三角吊,藍吊,金背狐,粉公,橙尾魔

論壇元老

dickyjai 發表於 2014-3-31 20:00
如 vsvs CHING所講, 用黎收埋個造浪, 外觀好睇一D

整左幾錢我pm 你

講收埋個造浪  都係我個方法正d  ,kakaka

講笑~~~ 師兄個缸正呀,個景遮埋 出水喉更好

1.師兄小心你個所謂換水咀條網喉如果有滲漏會全缸水流晒落沙缸

2.底出水點解用灰喉咁肉酸?

3.水冷點解唔間倉放?就算制到冷個沙缸都會煲熱返D水

最佳新人 論壇元老

dicky826 發表於 2014-4-1 09:22
講收埋個造浪  都係我個方法正d  ,kakaka

講笑~~~ 師兄個缸正呀,個景遮埋 出水喉更好

其實而加個景同呢批相唔同, 我有再汁過, 一陣再UPDATE