海水領域 SeaFishZone

查看: 3146|回復: 6
打印 上一主題 下一主題

LED問題請教 [複製鏈接]

論壇元老

樓主
小弟個FOT缸係 36"*24"*28",開缸年半一直用緊 Maxspect G2-800-230w (是朋友退出送給我的,後來才知道FOT無需用這種貴燈)。因最近組藍燈開始有問題,時著時唔著,仲有幾粒好似燒左。
想請教大家用邊支燈代替最好?價錢合理又用得其所,最好有型號,我可以留意二手區。
謝謝

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 灌水之王 論壇元老

沙發
其實唔要求日出日落漸光暗.是但買支耐用野就得.但如果有D要求,.黎黎去去個幾款.
R420
ZLIGHT個D囉.
[URL=http://s974.photobucket.com/user/wingk960/

論壇元老

板凳
我係wingk960 發表於 2014-4-7 18:30
其實唔要求日出日落漸光暗.是但買支耐用野就得.但如果有D要求,.黎黎去去個幾款.
R420
ZLIGHT個D囉.

師兄,唔該先。
日出日落就唔駛喇,返工熄燈,放工開燈。
另可否PM耐用野既牌子&型號呢?謝謝。

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 灌水之王 論壇元老

地板
pc39dkk 發表於 2014-4-7 20:35
師兄,唔該先。
日出日落就唔駛喇,返工熄燈,放工開燈。
另可否PM耐用野既牌子&型號呢?謝謝。

...就係冇....好講手神.有D O的.死都唔壞.有D就買返黎就壞.
我支RGB頭尾一年重未壞.好彩好彩.
[URL=http://s974.photobucket.com/user/wingk960/

最佳新人 論壇元老

整返好佢咪最平囉, 呢款燈好易整架JA

管理員

我係新手

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 宣傳達人 灌水之王 突出貢獻 優秀版主 榮譽管理 論壇元老 開網功神

用鹵素燈
我屋企隔離有粒山咁大既鑽石可唔可以唔做野有糧出呀www.facebook.com/groups/999926450065064/

最佳新人 活躍會員 論壇元老

個人意見
其實以魚缸燈嚟講,Maxspect G2只係中價燈,未算係貴燈。
無話邊支燈最好。每個人要求唔同,有人只需白燈,有人喜歡藍白,小弟就喜歡藍白之外,要有少少紅燈照落D魚先靚,由其是照落火焰仙。
而上面其他CHING所講的R420R or Zetlight 價錢都叫OK。二手區都內不內有CHING放。
而其他,例如土砲野,係可能平DD,但見好多CHING COMMENT都話唔掂,快壞,售後服務差等等。
14年1月26日,新40吋魚缸連沙缸共600升水。新手學玩瑚仙缸
主缸器材: 40吋缸連沙缸共600升水, SERA 環, MP40WES造浪, 2x250w鹵仔, 2x39W T5HO, PJ11000, H﹠S200, 豆樽 及 PO4x4.
13年8月26日爆60吋(800升水)滴漏魚缸後, 9月14日,一切從24吋背滴漏魚缸開始.