海水領域 SeaFishZone

查看: 6263|回復: 13
打印 上一主題 下一主題

長嘴檸檬蝶 [複製鏈接]

最佳新人 活躍會員 熱心會員 論壇元老

樓主
唔知各位蝶迷有無留意過,長嘴檸檬蝶原來係有兩種的,一種學名叫Forcipiger longirostris,另一種學名叫Forcipiger flavissimus。距地驟眼望落去極相似,其實係兩種魚,唔係產地唔同甘簡單。類似例子就好似美麗蝶同馬代美麗蝶,白眉蝶同紅海白眉蝶甘樣。
biglongnosebutterflyfish2.jpg commonlongnosebutterflyfish5.jpg
跟住可以睇下兩種長嘴檸檬有咩唔同,主要係三個地方:眼,胸,嘴。前者對眼完全被黑色包圍,基本全黑;後者對眼處於黑白分界線之間,呈上黑下白。前者個胸有一堆小黑點,後者個胸全白。前者個嘴超長,長過畢畢,後者個嘴同畢畢差唔多長。

平時我見賣開的多數係前者,但估計後者應該會易養D,因為個嘴型問題。不過話時話,好似都唔見有邊個養呢個品種的。

論壇元老

一隻成日比人吹到啤啤聲嘅熊

最佳新人 活躍會員

沙發
真係冇留意wor,只覺長短咀分別

論壇元老

一隻成日比人吹到啤啤聲嘅熊

最佳新人 活躍會員

板凳
真係冇留意wor,只覺長短咀分別,以為成魚個咀會長D,多謝師兄

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 宣傳達人 灌水之王 論壇元老

地板
一種下巴兜兜比較易開口嘴長d,短嘴會差d。長嘴生活日向珊瑚岩底,短咀响珊瑚礁面。各大大試下啦!海洋世界d艇魚多數長咀。

論壇元老

我琴日買左一條黎養。。。我依條係後者

又學多樣嘢。。。。。
不過我估二隻都難養

pca 發表於 2014-4-19 17:18
一種下巴兜兜比較易開口嘴長d,短嘴會差d。長嘴生活日向珊瑚岩底,短咀响珊瑚礁面。各大大試下啦!海 ...

師兄好有研究,艇魚全部前者?

小魚迷..粉葛 發表於 2014-4-19 17:30
我琴日買左一條黎養。。。我依條係後者

知唔知跟邊個產地翻?

論壇元老

deter 發表於 2014-4-19 23:10
知唔知跟邊個產地翻?

咁又唔知喎...3兜野多數菲律賓

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 宣傳達人 灌水之王 論壇元老

deter 發表於 2014-4-19 23:07
師兄好有研究,艇魚全部前者?

大多數系長d個咀果隻

論壇元老

好難養~~有無師兄有心得

論壇元老

dicky826 發表於 2014-4-20 12:52
好難養~~有無師兄有心得

買左兩日 開左口
但係唔知keep唔keep到……