海水領域 SeaFishZone

查看: 4339|回復: 15
打印 上一主題 下一主題

藍燈下點影到靚珊瑚 [複製鏈接]

樓主

[backcolor=rgba(255, 255, 255, 0)]魚缸在藍燈下是很營光的,想影底但影親成張相都好藍

[backcolor=rgba(255, 255, 255, 0)]影唔出D綠色,以為電話影唔到用單反再影都唔到
有無咩野方法,或者我有野搞錯左

論壇元老

神一樣的對手

沙發
影完用software走藍
轉缸完成>
36x15x28 真滴漏 魚魚:金蝶x1 紅尾珠x1 網蝶x1 白眉x1 法仙x1 灰仙X1 幢仙x1 火箭x1
三點白x1 藍圈x1 小丑x2 藍紋x1 耳斑x1  藍仙x1 黑背心x2 紫月x1

R420 DB8i Pj7600 Sera 20L RW8

板凳
一定要”汁”先靓?
同埋可以用咩軟件可以做到走藍?

地板
你單反用咩機ching?

<DeL> repeat左

yoowicked 發表於 2014-5-1 16:06
你單反用咩機ching?

500D
跟幾鏡

我對canon唔太熟悉,但應該都可以custom white balance,你去menu搵下自定白平衡,set 10000K,如果無10000K就逐級落(大致係within 8500K-10000K),試影直至你滿意色溫為止。

我試下先

最佳新人 論壇元老

Jamjam226 發表於 2014-5-1 16:56
500D
跟幾鏡

用白平衡濾鏡黎 set 自訂白平衡
如expodisc等.
http://blog.yam.com/sunny641211/article/1600960

無咩要求就自訂白平衡去10000k.(但全藍之下仲係有問題的.)

我其實無玩開相幾,我會試下教唔教到,唔得再諗諗計

版主

馬記廁所友

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 灌水之王 論壇元老

首先要自訂白平衡WB,如果藍光管下映,可以調至10000K,但LED藍光下真的比較難
藍光LED下,要自訂測光,
首先記向缸中淺色物件測試(多數白色沙面),存入目標白平衡,
之後每次映相用同一樣燈光SETTING,就毋需每次自訂WB
珊美,火炎仙,虎紋仙,虎皮仙,公子小丑,金錢麒麟,藍吊,黃三角吊,藍吊,金背狐,粉公,橙尾魔

vsvs 發表於 2014-5-6 16:53
首先要自訂白平衡WB,如果藍光管下映,可以調至10000K,但LED藍光下真的比較難
首先記 ...

這個方法適合我,我部500D好似無得直接教幾多k
要用想先得,
令外我發現從水面影下去颜色又無大問题
但從正面影先反曬藍光出泥,會唔會関個鱼缸D玻璃事

Canon 500D 同 550D 都無得入 K 數

callyoulater 發表於 2014-5-7 01:40
Canon 500D 同 550D 都無得入 K 數

我都估到我部幾太舊冇得教

vsvs 發表於 2014-5-6 16:53
首先記 ...

已試這方法,好左少少但都好似差少少,
相太大唔知點放上泥

版主

馬記廁所友

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 灌水之王 論壇元老

Jamjam226 發表於 2014-5-9 00:46
已試這方法,好左少少但都好似差少少,
相太大唔知點放上泥

2個方法:

1) 上載到網絡相簿,再貼條連結出嚟,毋需縮小
2) 用免費相片編輯軟件,如photoscape,縮小相片再上傳到呢度
珊美,火炎仙,虎紋仙,虎皮仙,公子小丑,金錢麒麟,藍吊,黃三角吊,藍吊,金背狐,粉公,橙尾魔