海水領域 SeaFishZone

查看: 8954|回復: 32
打印 上一主題 下一主題

皇帝仔成身白點呀。。。點算呀? [複製鏈接]

樓主

[backcolor=rgba(255, 255, 255, 0)]早兩日係日王入的皇帝仔,對完水,入左Q缸後就發現身有有白點。
[backcolor=rgba(255, 255, 255, 0)]做過淡水浴,小左dd,而個身仲有好多,至小十幾點。
[backcolor=rgba(255, 255, 255, 0)]可能甩左d白點,手都損埋。。。。
[backcolor=rgba(255, 255, 255, 0)]而家試緊AB桶。
[backcolor=rgba(255, 255, 255, 0)]我應該點做呀???

論壇元老

學師仔一名

最佳新人 活躍會員 熱心會員 灌水之王 論壇元老

沙發
白點就梗係落銅

最佳新人 活躍會員 熱心會員

板凳
白點浸淡水浴?乜唔係用銅咩?

地板
而家佢狀態咁差,落銅會吾會白點連埋條魚一齊死嫁?

樓上C兄正解, 皇帝有白點浸淡水浴通常死快D, 會令龍体傷上加傷 話說個D係白點定水印, 要分清楚至得
仲有你條皇帝仔D紋禁粗既, 下次揀條多紋幼細D會靚仔D
我唔識養魚,油奇係碟魚,宜家第一條,希望生生性性唔好瓜最新報告,食住瘦,可能個頭近矣

至愛仙魚 發表於 2014-5-2 22:30
樓上C兄正解, 皇帝有白點浸淡水浴通常死快D, 會令龍体傷上加傷 話說個D係白點定水印, 要分清楚至得 ...

係白點黎嫁,水印都有出呀,兩樣都有呀聽日試下落銅啦:(

Natasha 發表於 2014-5-2 22:34
係白點黎嫁,水印都有出呀,兩樣都有呀聽日試下落銅啦:(

仲等聽日, 夜晚落銅最有效架, 不過份量要准至得
落銅一定得, 不過唔知你主缸D水掂唔掂, 如果主缸D水都唔掂,禁條皇帝仔就危危乎羅
我唔識養魚,油奇係碟魚,宜家第一條,希望生生性性唔好瓜最新報告,食住瘦,可能個頭近矣

至愛仙魚 發表於 2014-5-2 22:48
仲等聽日, 夜晚落銅最有效架, 不過份量要准至得
落銅一定得, 不過唔知你主缸D水掂唔掂, 如果主缸D水都唔 ...

屋企無銅,聽日去買主缸就應該無問題

"連翹"

版主

珍惜生命,避免生靈塗炭

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 灌水之王 優秀版主 論壇元老

Q缸既用途就係咁,而家乜都唔使做,
白點剛起,聽日落銅醫魚,記得用測銅呀
多彩仙、畢加索小丑,藍吊、紫吊
Redsea Reefer 170
Deltec 1455
AI26HD
Teco TK 500

Natasha 發表於 2014-5-2 22:56
屋企無銅,聽日去買主缸就應該無問題

要買埋測銅劑至得

ybkwok 發表於 2014-5-2 23:04
Q缸既用途就係咁,而家乜都唔使做,
白點剛起,聽日落銅醫魚,記得用測銅呀

多謝C兄們的建議,我聽日會乖乖落銅嫁啦

論壇元老

永遠係新手

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 灌水之王 論壇元老

Natasha 發表於 2014-5-2 23:08
多謝C兄們的建議,我聽日會乖乖落銅嫁啦

下次唔好再係日王買魚,佢啲魚真係唔係好得。

may414 發表於 2014-5-2 23:51

哈哈 天下烏鴉一樣黑, 白點無處不在架

版主

珍惜生命,避免生靈塗炭

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 灌水之王 優秀版主 論壇元老

may414 發表於 2014-5-2 23:51

講真,我有好多魚都係日旺貨,
唔講佢有冇白點,淨係想知道邊間係冇白點啫?
又邊間D魚真係得?
揀魚有學問,Q魚亦有學問,我都學緊!
多彩仙、畢加索小丑,藍吊、紫吊
Redsea Reefer 170
Deltec 1455
AI26HD
Teco TK 500

論壇元老

永遠係新手

ybkwok 發表於 2014-5-3 01:17
講真,我有好多魚都係日旺貨,
唔講佢有冇白點,淨係想知道邊間係冇白點啫?
又邊間D魚真係得?
...

你地誤會了!我不是指白點,白點當然無處不在,我地所能做係盡量揀些態好嘅魚,沒有邊間喺最好,作為消費者,要懂得尋找更平更靚嘅選擇,正如之前有個post大家討論過,這好多時都不是在此店所能找到。

邊關日ON事,只要有Q缸.你就唔駛理邊間貨.重要既.係睇你點選魚,有態既.缸水定既.咁就多數過到關.
如有病就落藥,冇病就等開口.
[URL=http://s974.photobucket.com/user/wingk960/

認同!Q缸/桶是必要的

論壇元老

永遠係新手

真係吹脹,有點雞同鴨講,Q缸Q桶緊係重要,我強調所有處理程序都重要,其實大家買得開心放心就ok了,各取所需,只是選擇問題,只是不是所有人都有足夠知識同時間做足所有程序,那便從選擇著手,減低殺生機會啫!

image.jpg 買齊野啦!