海水領域 SeaFishZone

查看: 4522|回復: 10
打印 上一主題 下一主題

FOT爆白點..... [複製鏈接]

論壇元老

樓主
前日只有藍吊 今日連粉吊(廿粒都有) 關刀B及法仙身上都有,請問我如用藍十字銅藥,要用什麼測銅劑好呢?因為小弟唔清楚很定到自己有幾多L水,只能靠測銅劑方能確定到應該落多少銅藥.....
除了用藥外,爬文都看到有說1010都可以殺白點,如我落銅藥再加埋1010會否更好呢?
最後係落銅藥後是否要關化氮及關上多久?應該等多久先落第二次藥好?同埋換水方面應等何時才再去換?

沙發

版主

珍惜生命,避免生靈塗炭

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 灌水之王 優秀版主 論壇元老

板凳
你個缸咩size
多彩仙、畢加索小丑,藍吊、紫吊
Redsea Reefer 170
Deltec 1455
AI26HD
Teco TK 500

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 宣傳達人 灌水之王 論壇元老

地板
我用usa 殺菌,平及有效對付白点加高溫度啦!

嘉賞物流 發表於 2014-5-10 21:07
魚缸容積計法:長x闊x水深 用吋的話除去62,用公分的話除去1000。
藍十字樽身有使用說明。紅海試劑已停產。 ...

簡而清, C兄咁叻既 試過藍十字真係要去到0.5至有效, 0.4都真係冇料到架
我唔識養魚,油奇係碟魚,宜家第一條,希望生生性性唔好瓜最新報告,食住瘦,可能個頭近矣

落銅對魚已經有壓力, 再行1010米即係係D魚身上加多刀, 樓主 要救魚唔係殺魚喎
我唔識養魚,油奇係碟魚,宜家第一條,希望生生性性唔好瓜最新報告,食住瘦,可能個頭近矣

最佳新人 活躍會員 熱心會員 灌水之王 突出貢獻 優秀版主 論壇元老 開網功神

銅藥萬萬不可同時行淡,毒性會加強!

論壇元老

ok thx咁多位

論壇元老

嘉賞物流 發表於 2014-5-10 21:07
魚缸容積計法:長x闊x水深 用吋的話除去62,用公分的話除去1000。
藍十字樽身有使用說明。紅海試劑已停產。 ...

我缸38x22x28(實際水位26) , 我落左15ml Pointex銅藥(佢寫200L水15ml)
剛才用API去測(水去到玻璃樽5ml及滴十滴) 水咩色都冇

請問我係用錯方法去測定根本未夠呢?如果係未夠等後日先再落多點藥,還是立刻補藥補夠佢呢(應該落幾ml先岩)?

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 灌水之王 論壇元老

唔駛驚.就算用藍十字.佢都講40升16滴.基本上係一定要再加,
我16L Q缸為例.我要落12滴先夠.膽大心細就得架嘞.
[URL=http://s974.photobucket.com/user/wingk960/

論壇元老

okok thx版大