海水領域 SeaFishZone

查看: 5223|回復: 18
打印 上一主題 下一主題

朦眼問題 [複製鏈接]

樓主
曾經我記得有師兄話朦眼就捉上嚟用藍葯水滴落魚眼到
咁到底係人用嗰種定係甲基藍?
有錯請更正

(PS.以上唔係講有UFO攪到眼有事嗰種)

謝謝回覆~

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 灌水之王 論壇元老

沙發
我用萬能毒藥.TDC.或糧浸磨成炒未抗生素.
[URL=http://s974.photobucket.com/user/wingk960/

板凳
朦眼唔好主缸落藥, 藥物吸入內臟總不好, 滴眼最好, 一隻定兩隻眼朦先

我唔識養魚,油奇係碟魚,宜家第一條,希望生生性性唔好瓜最新報告,食住瘦,可能個頭近矣

地板
至愛仙魚 發表於 2014-5-19 12:45
朦眼唔好主缸落藥, 藥物吸入內臟總不好, 滴眼最好, 一隻定兩隻眼朦先

2隻矇矇地

論壇元老

藍藥水?得既咩?
美法,一幢,皇帝×2,澳洲仙,太后,藍仙,火焰,檸批,石美,天王仙,馬

論壇元老

藍藥水?得既咩?
美法,一幢,皇帝×2,澳洲仙,太后,藍仙,火焰,檸批,石美,天王仙,馬

論壇元老

~㊣得叔㊣~

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 宣傳達人 灌水之王 論壇元老

eddie330 發表於 2014-5-19 12:44
矇眼...唔係ufo個種....
個人認為水質好,好快冇事.
我自己發現有魚矇眼就換水..

ulgycat 發表於 2014-5-19 14:38
2隻矇矇地

2隻矇未試過, 一隻就試過幾次, 2隻可能係水有問題,例如PH唔好或水含菌量太高
我條藍0一隻眼濛到白哂,滴兩次好番晒,我用甲基藍, 不過有D地方要留意, 你決定滴我再詳細講啦

我唔識養魚,油奇係碟魚,宜家第一條,希望生生性性唔好瓜最新報告,食住瘦,可能個頭近矣

Terry 發表於 2014-5-19 16:51
藍藥水?得既咩?

掂過碌蔗, 幾次都末失過手,濛到白都醫番透明甲基藍比人用個D藍藥水功效更好

至愛仙魚 發表於 2014-5-19 23:12
2隻矇未試過, 一隻就試過幾次, 2隻可能係水有問題,例如PH唔好或水含菌量太高
我條藍0一隻眼濛到白哂,滴兩 ...

我決定滴。。。請問有咩要留意

至愛仙魚 發表於 2014-5-19 23:12
我條藍0一隻眼濛到白哂,滴兩 ...

我都想學,多謝賜教!

ulgycat 發表於 2014-5-20 00:05
我決定滴。。。請問有咩要留意

首先不要用魚網捉魚, 因魚網很易把魚有傷的眼弄破 很重要的, 弄破就都無謂, 要用網把魚輕輕趕進裝魚的膠代捉出
放一塊膠在地上, 防魚掙扎時擦傷, 然後把魚平放上面, 在魚眼上滴一滴,數10聲待其稍為吸收,  再下第2滴, 再
數10聲左右待其完全吸收,然後徐徐把魚放回
放回缸會看到眼是藍色的, 表示藥力已滲透, Good job 大功告成
兩天後再滴一次, 我條藍0隻眼白晒, 滴兩次就變番透明

heilin 發表於 2014-5-20 00:48
我都想學,多謝賜教!

學得過,唔傷主缸又功效卓著, 不過傷亡低左, 你再買魚的机會又會低左

至愛仙魚 發表於 2014-5-20 01:01
學得過,唔傷主缸又功效卓著, 不過傷亡低左, 你再買魚的机會又會低左

醫得番條魚都開心喇,多謝!

至愛仙魚 發表於 2014-5-20 00:56
首先不要用魚網捉魚, 因魚網很易把魚有傷的眼弄破 很重要的, 弄破就都無謂, 要用網把魚輕輕趕進 ...

多謝賜教。進褔魚友

heilin 發表於 2014-5-20 01:07
醫得番條魚都開心喇,多謝!

小心D藥儘量唔好流左落腮度, 怕拿親個腮有不良反應

ulgycat 發表於 2014-5-20 01:08
多謝賜教。進褔魚友

小心D藥儘量唔好流左落腮度, 怕拿親個腮有不良反應

至愛仙魚 發表於 2014-5-20 00:56
首先不要用魚網捉魚, 因魚網很易把魚有傷的眼弄破 很重要的, 弄破就都無謂, 要用網把魚輕輕趕進 ...

又知多D,實在是魚友之福