海水領域 SeaFishZone

查看: 4040|回復: 18
打印 上一主題 下一主題

搞邊科 [複製鏈接]

樓主
搞邊科, 交配定開拖, 肚都反埋向天

我唔識養魚,油奇係碟魚,宜家第一條,希望生生性性唔好瓜最新報告,食住瘦,可能個頭近矣

論壇元老

~㊣得叔㊣~

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 宣傳達人 灌水之王 論壇元老

沙發
灰法大戰

板凳
skimmer 發表於 2014-5-23 09:41
灰法大戰

唔似喎, 大家都冇咀對方
我唔識養魚,油奇係碟魚,宜家第一條,希望生生性性唔好瓜最新報告,食住瘦,可能個頭近矣

論壇元老

~㊣得叔㊣~

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 宣傳達人 灌水之王 論壇元老

地板
至愛仙魚 發表於 2014-5-23 09:55
唔似喎, 大家都冇咀對方

大戰即將開始

鬪大後開波

好明顯係大戰前奏,我條灰和法都是這樣子,最慘係把打人那條收監一段時間再放出來後,又反過來被打,灰,法已輪流收過監,但每次放監後受害者和打人者的身份又調轉,完全冇計,遅些可能被迫放其中一條,慘!

Divertonyhk 發表於 2014-5-23 11:57
好明顯係大戰前奏,我條灰和法都是這樣子,最慘係把打人那條收監一段時間再放出來後,又反過來被打,灰,法 ...

哈哈 我好彩D它們只是耍花槍, 現在已互不啾釆, 當對方冇到
其實你咁既情形好易解決,食菜都冇禁易 新捉一條大3吋的法或灰下缸做大佬, 兩條豆靚冇得爭大佬做就自然收晒火, 這招包掂, 我試過 依樣畫葫蘆, 禁C兄唔駛慘喇

最佳新人 活躍會員 熱心會員 論壇元老

好搞鬼,  條灰仙當佢透明一樣.......不過都唔驚啦,  你個缸咁大,  要追都追唔到咁多   
暫時停賽

calvinfff 發表於 2014-5-23 13:01
好搞鬼,  條灰仙當佢透明一樣.......不過都唔驚啦,  你個缸咁大,  要追都追唔到咁多

我試過如果窮凶極惡, 趕盡殺絕咁追, 缸大都冇用, D翅會比佢潛爛哂, 收口跟住瓜柴, 所以下魚次序, 身型和方法都要注意的

論壇元老

我灰,法好和諧,因為兩條都被幢追
美法,一幢,皇帝×2,澳洲仙,太后,藍仙,火焰,檸批,石美,天王仙,馬

Terry 發表於 2014-5-23 13:20
我灰,法好和諧,因為兩條都被幢追

睇到魚被追咬, 首先好煩, 再睇落去就扯火,想捉條惡爺出黎
好彩我條楝得3吋, 冇得發圍

好提議,因為二條灰,法都是至愛,實在不忍賣出任何一條,一於出魚街找條大佬返來試試

論壇元老

呢個方法吾一定得,大混戰吾好瀨我,其實吾係狂揪,無乜所謂喇,打打下就吾打,磨合期
美法,一幢,皇帝×2,澳洲仙,太后,藍仙,火焰,檸批,石美,天王仙,馬

Divertonyhk 發表於 2014-5-23 16:17
好提議,因為二條灰,法都是至愛,實在不忍賣出任何一條,一於出魚街找條大佬返來試試

timing和揀卒很重要, 大小差距越大,成功机會越高,如果個大佬在魚鋪已週圍游,眼仔碌碌,間中用眼啤下你, 對水後就可徐徐落缸, 大魚初黎步到, 對身型比它小很多的通常都不屑一顧。其實他們打交都是為了爭食, 怕對方食得多身型大過自己會被蝦,所以身型差不多的最易起沖突,若有大佬鎮住,班靚都無謂爭啦
不過如果唔啄翅,間中互相凶下就唔駛理,若潛到D翅同尾爛左會好易收口

真的去了king sir捉了條5吋中灰,體形上比法仔大一倍,但條法仔居然照吼條中灰,不過由於體型上差別,總算灰法能同缸,不過,一放條細灰出來,條法仔又狂追,無計!睇埋灰仔要交易廣場見。不過仍然要多謝樓上師兄意見,令我下定決心買過條大啲的灰仙,現在總算是灰法同游。thks ching

Divertonyhk 發表於 2014-5-24 09:07
真的去了king sir捉了條5吋中灰,體形上比法仔大一倍,但條法仔居然照吼條中灰,不過由於體型上差別,總算灰 ...

養魚要有耐心, 不能一下子就和恰相處, 要時間磨合, 等如下藥醫魚, 無經驗的魚友通常都很心急, 下藥後見魚沒立刻好轉, 有些就加重藥力,有些又試用第2種藥, 以上都是錯誤, 反易導致魚死亡, 須知就是下對藥也要一段時間才能發揮功效, 要耐心觀察, 大膽嘗試才能成功, 你試看很多C兄的仙都是一對對同缸的呀

同意,同意,誠蒙指教。

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 灌水之王 論壇元老

咁斯文.唔算打.只係度吹水.
[URL=http://s974.photobucket.com/user/wingk960/