海水領域 SeaFishZone

查看: 8490|回復: 24
打印 上一主題 下一主題

想從水草轉海水,請教 [複製鏈接]

樓主
我養開草,依家想養海水魚和珊瑚。
原本設備如下:
缸:長90CM寬45CM高45CM
鐵櫃:長90CM寬45CM高80CM,外框為角鐵,外壁為玻璃
燈:4支T5白光
水冷:海利28A
濾桶
暖管

有些問題想請教各位師兄:
1.有那些設備可以沿用
2.可唔可以將依家個缸改成沙缸(需要幾錢,有無師傅介紹,本人住天水圍區)
3.除化淡、水泵和造浪器我還需買咩器材個櫃使唔使做防锈加工
4.依家個缸會唔會太矮
5.如果加沙缸水冷夠唔夠用?
多謝各位師兄

最佳新人 活躍會員 熱心會員 論壇元老

沙發
原本設備如下:
鐵櫃:長90CM寬45CM高80CM,外框為角鐵,外壁為玻璃
燈:4支T5白光
水冷:海利28A
濾桶
暖管

有些問題想請教各位師兄:
1.有那些設備可以沿用   全部 (但燈濾桶好大可能要 upgrade)
2.可唔可以將依家個缸改成沙缸(需要幾錢,有無師傅介紹,本人住天水圍區)  可用溢流盒
3.除化淡、水泵和造浪器我還需買咩器材個櫃使唔使做防锈加工   唔要
4.依家個缸會唔會太矮  唔會 (珊瑚缸) or 會 (FOT 魚缸 見水高 20-24吋好D)
5.如果加沙缸水冷夠唔夠用?   一定唔夠

建議(1) 用返現有器材先試養少量海水魚  (一下子養海水魚和珊瑚唔容易)
建議(2) 去交易廣場搵個二手滴漏缸,  一勞永逸   

我自己就會揀(2),  慳返好多時間,  器材要求邊玩邊再學
暫時停賽

板凳
calvinfff 發表於 2014-6-14 07:43
原本設備如下:

https://www.flickr.com/photos/133879868@N03/page1

https://www.facebook.com/marine.clownfish

地板
calvinfff 發表於 2014-6-14 07:43
原本設備如下:

多謝師兄,
其實我偏向想用返個櫃,用溢流盒或訂做一個滴漏缸。
如果係咁,果濾桶可以唔要?
另外我4支T5HO燈要養珊瑚,個缸要做幾高好?

最佳新人 活躍會員 熱心會員 論壇元老

ching38hk 發表於 2014-6-14 10:45
多謝師兄,

濾桶完全冇用了

珊瑚缸通常見水高 16~18吋,  你可以請教其他珊瑚友 / 魚店
暫時停賽

最佳新人 活躍會員 論壇元老

ching38hk 發表於 2014-6-14 10:45
多謝師兄,

換著我會用返個櫃, 再訂做魚缸和沙缸
溢流盒係方便, 不過我覺得依家d溢流盒比單薄, 所以唔建議
二來淡水缸d玻璃通常都薄d
btw個角鐵最好事前再搞搞佢, 因為d咸氣好勁, 好容易出锈

濾桶就可以唔要啦, 唔想浪費的話, 可以用來推水冷

個魚缸高度其實和水草差不多(而珊瑚缸來說), 都係講求做景, 方形缸當然就最正啦

枝燈方面, 係T5 or T5HO? 水草應該色温係用6500 - 8000, 海水魚就高d, 如果係fot的話, 去換一枝藍管已經ok, rt的話, 就講究少少(好視乎係lps or sps)

number 發表於 2014-6-14 14:03
換著我會用返個櫃, 再訂做魚缸和沙缸
溢流盒係方便, 不過我覺得依家d溢流盒比單薄, 所以唔建議
二來淡水 ...

多謝師兄

最佳新人 論壇元老

最好賣左而家D器材換過個缸櫃. 想平可參考下D CHING 係大陸訂.

燈, 水冷, 暖管可以用返.
角鐵一年內必生锈, 千其唔好制.

缸櫃係最基本的, 起左最重要的美觀, 方便性, 安全等作用. 千其唔好慳. 除非你係諗住玩玩下好快會放棄唔玩果D.

一件靚DD的珊瑚都幾百. 同玩水草個價值觀好唔同架. 幾千換缸一定係最值得投資. 我都係水草轉過黎, 一樣係想慳D用返D器材. 最後咪勁後悔囉.

nickdo 發表於 2014-6-15 12:29
最好賣左而家D器材換過個缸櫃. 想平可參考下D CHING 係大陸訂.

我依家都考慮緊賣左依家d器材,
不過因未決定要做幾大個缸,所以都未知邊d器材可以留用。
其實我想養珊瑚缸,但d師兄話好難養,可以先試下養魚先。

咁我就諗緊如做三呎長嘅缸要做幾高比較合適,希望可以兩用。

ching38hk 發表於 2014-6-15 15:30
其實我想養珊 ...

如果你是對養咸野是白紙一張,無經驗.其實養魚和養珊瑚對你來說難度上根本分別不大.本人都是玩開淡水(水草)幾年.後來加養多一個珊瑚缸.一開波就玩珊瑚玩了珊瑚超過半年了玩得開心

Fot 和 RT 既器材setting會唔同的, 既然你想養珊瑚,不如加大投資在你想要的.金錢上一開波要重磓出擊.免得曰後將D器材換來換去兜兜轉轉味又係錢

我原本只想跟依家櫃呎寸換個沙缸,滿住屋企隻老虎,
依家我諗住一步到位,係滿唔到啦

最佳新人 論壇元老

ching38hk 發表於 2014-6-15 15:30
其實我想養珊 ...

珊瑚缸要夠景深, 90CM X 90CM X60CM 咁就最好. 唔夠位放唔到90深度都要60, 即90CMX60CMX60CM,
櫃高最好90CM.

你夠耐性的話, 珊瑚缸其實好易, 放生物石之後用燈爆藻, 等一個月至二個月D藻白化後SPS都玩得. LPS當然更無難度.

ching38hk 發表於 2014-6-15 16:33
我原本只想跟依家櫃呎寸換個沙缸,滿住屋企隻老虎,
依家我諗住一步到位,係滿唔到啦

應該唔洗開到60cm深吧坦白講有全港幾多玩家真係放到60cm深既缸因地制宜就可以了,不要諗住瞞老虎,點瞞吖養唔同野唔通她睇唔到咩

一於先斬後不奏

60cm高 T5HO夠用嗎
師兄做缸櫃有咩介紹,
個櫃係唔係用鐵架先穩固?
我隻老虎唔係成日係到,對d器材又唔識,所以先至想瞞住。

ching38hk 發表於 2014-6-15 19:45
60cm高 T5HO夠用嗎
師兄做缸櫃有咩介紹,
個櫃係唔係用鐵架先穩固?

最好找其他玩咁上下大缸的師兄答你,我不敢答你.因為我個缸不夠20",一樣照玩到珊瑚

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 灌水之王 論壇元老

23 RT黎講.都幾高啊.好難執野架.
[URL=http://s974.photobucket.com/user/wingk960/

nickdo 發表於 2014-6-15 12:29

缸就建議一定要換,想平留意下二手有冇啱size,珊瑚缸就唔好超過24"淨養魚就深小小都得
支t5燈同水冷可能只可留一様,一般36"咸水缸超過兩三百升水,28a唔夠力,28a只合適百零升水,一般24"缸到

多謝各位,
今日魚街見一個水晶缸,36*18*20寸做埋砂缸2100元,
考慮中

上淘寶成套缸櫃做埋啦
3000應該得